Σε κλοιό ιώσεων βρίσκεται η Κρήτη. Ήδη έχουμε περιστατικά μωρών, μικρών παιδιών αλλά και ενηλίκων που χρειάστηκαν νοσηλεία στην εντατική μετά από επιπλοκές της γρίπης, αλλά ο κόσμος επιμένει να μην εμβολιάζεται.
Ακόμα και νέοι χωρίς άλλα προβλήματα υγείας μπαίνουν στη ΜΕΘ
Όπως έγραψε το patris.gr, την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε νοσηλεία μωρό 4 μηνών, προχθές πήρε εξιτήριο από την Μονάδα 16χρονος με βαριές επιπλοκές και τώρα νοσηλεύεται 8χρονος με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια που προκλήθηκε από την γρίπη.
«Φέτος διαπιστώνουμε ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν άλλα νοσήματα», μας είπε η διευθύντρια της ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ Σταυρίνα Ηλία.
Άνδρας χρειάστηκε διασωλήνωση
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην ΜΕΘ νοσηλεύτηκε και άνδρας 38 ετών ο οποίος νόσησε με γρίπη και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Τώρα συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κλινική του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.
Όπως είπε στην «Π» ο καθηγητής, υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή νοσούν με γριπώδη συνδρομή περίπου 800.000 με 1,2 εκατ. Έλληνες.
Ν. Τζανάκης: Κάντε το αντιγριπικό εμβόλιο
«Μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στα κρούσματα», σημείωσε ο κ. Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να προλάβουμε τα βαριά συμπτώματα, αν αρρωστήσουμε. Όμως, πρόσθεσε, ότι «δυστυχώς φέτος δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τους εμβολιασμούς.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με απόλυτη ένδειξη να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά δεν το έχουν κάνει», υπογράμμισε.
Με μάσκα οι φροντιστές μωρών και ηλικιωμένων
Ο κ. Τζανάκης συστήνει στους φροντιστές βρεφών και ηλικιωμένων να φορούν μάσκα και να είναι πολύ προσεκτικοί στην καθαριότητα και συμπληρώνει: «Η γρίπη δεν έχει την βαρύτητα που είχε ο κόβιντ, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που καλό είναι να τα αποφύγουμε».
Προτροπή Τζανάκη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιβάρυνε περισσότερο την κατάσταση, με τη γρίπη Α (Η1Ν1), πλέον, να σαρώνει στον μαθητικό πληθυσμό και να μεταφέρεται και στους ενήλικες. Ταυτόχρονα με τη γρίπη, ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί τους επιστήμονες.
Την εικόνα συμπληρώνει ο συγκυτιακός ιός (RSV), που ξεκινά πλέον δυναμικά την παρουσία του στην κοινότητα, καθώς και πλήθος άλλων ιών.
Περισσότερα τα κρούσματα της γρίπης
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής Εξέτασης Χορήγησης Αντιιικών Φαρμάκων κατά της Covid-19, Στέλιος Λουκίδης, αναφέρει στο iefimerida: «Κρίνοντας από το παρελθόν, το πικ του φαινομένου είναι συνήθως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου».
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι ιώσεις στη χώρα μας ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη μετά τον χειμώνα που είχε η Αυστραλία, όπου επικράτησε η γρίπη τύπου Α, αλλά και η Βρετανία στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. «Αναλόγως και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπερέχει σε κρούσματα η γρίπη τύπου Α, ενώ κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις», σημειώνει ο κ. Λουκίδης.
Σε ό,τι αφορά την Covid-19, συμπληρώνει με νόημα: «Πέρυσι τέτοια μέρα βλέπαμε στην επιτροπή αντιιικών φαρμάκων για τον Covid-19 περίπου 2.000 αιτήσεις. Φέτος είναι 500. Δηλαδή, τα κρούσματα κοροναϊού παρουσιάζουν μια πτώση της τάξης του 70%».
Τα εμβόλια και η αντιιική θεραπεία ισχυρά όπλα στα χέρια των πολιτών Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής Πνευμονολογίας συστήνει σε όσους διαγνωστούν με γρίπη να απευθυνθούν στον θεράποντα ιατρό τους και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.
«Καλό είναι όσοι είναι άνω των 60 ετών με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα να λάβουν αντιιικά φάρμακα σε περίπτωση νόσησης. Υπάρχει γρήγορο τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης, αλλά και φαρμακευτική αγωγή. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
Αυτό που βλέπουμε στις εισαγωγές στο Αττικό Νοσοκομείο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν ακόμη και τώρα», λέει ο ειδικός.