εμβόλιο

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνεχίζεται και από το υγειονομικό προσωπικό, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων παραμένουν έως τώρα ανεμβολίαστοι. “Πέρυσι στα νοσοκομεία της Κρήτης εμβολιάστηκε το 33% του υγειονομικού προσωπικού, φέτος η προσπάθεια συνεχίζεται” μας είπε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Αχιλλέας Γκίκας.

Ο διευθυντής της Παθολογικής του Βενιζελείου Χάρης Λυδάκης εκτιμά ότι δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 20% των υγειονομικών.

Ο Γιάννης Τσικανδηλάκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, σημείωσε ότι αντιγριπικά εμβόλια υπάρχουν, αλλά πλέον λίγος κόσμος τα ζητά.

Ακόμη και τώρα χρήσιμο το αντιγριπικό

Οι γιατροί, πάντως, λένε ότι ακόμη και τώρα το εμβόλιο πρέπει να γίνει από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών εφόσον το επιθυμούν. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμόζεται σε άτομα ηλικίας άνω των έξι μηνών που ανήκουν στις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου:

– Άτομα ηλικίας άνω των εξήντα ετών

– Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας) Μεταμόσχευση οργάνων

Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

Χρόνια νεφροπάθεια.

Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.

-Ακόμη γυναίκες σε εγκυμοσύνη, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχώνες, θηλάζουσες

Ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2 (σ.σ. ή παιδιά με ΔΜΣ>95η ΕΘ)

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)

– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

– Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.