Οι ημικρανίες επιμένουν, οι εξετάσεις δεν δείχνουν κάτι συγκεκριμένο και τα φάρμακα δεν βοηθούν.
Η οσφυαλγία ή η αυχεναλγία μάς κάνουν να υποφέρουμε, ενώ η αγωγή που ακολουθούμε δεν προσφέρει πολλά. Ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο, με συνδυαστικές θεραπείες που περιλαμβάνουν από βελονισμό μέχρι αντικαταθλιπτικά, προσφέρουν τα ιατρεία πόνου που λειτουργούν στα νοσοκομεία του Ηρακλείου και βοηθούν τους ασθενείς να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή τους ζωή.
Για το ενδιαφέρον αυτό θέμα μιλά στην «Π» η συντονίστρια διευθύντρια Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΕΣΥ Τατιάνα Λεφάκη, υπεύθυνη για το ιατρείο πόνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Η αναισθησιολόγος σημειώνει:
«Συνήθως οι ασθενείς εξετάζονται από διάφορους γιατρούς 3-4 ειδικοτήτων και ή δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημά τους σε σχέση με τον πόνο ή οι θεραπείες μπορούν να τους προσφέρουν κάτι περισσότερο. Όταν καταλήγουν σ’ εμάς, στηριζόμαστε στις γνωματεύσεις των συναδέλφων γιατρών και στο ιστορικό πόνου που έχουν για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε”. Όπως λέει η Τ. Λεφάκη, υπάρχουν πολλές τεχνικές, φάρμακα κ.λπ. που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση των ασθενών, ενώ σε κάποιες παθήσεις η ανακούφιση είναι άμεση.
Σύμφωνα με την κ. Λεφάκη, οι περισσότερες παραπομπές στα ιατρεία πόνουγίνονται από ορθοπεδικούς ή ρευματολόγους.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις δεν μπορούμε να βοηθήσουμε
Η ίδια εξήγησε ότι μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις, κάτω του 0,5%, ο ασθενής δεν μπορεί να βοηθηθεί. Αντίθετα πάνω από το 80% των ασθενών φεύγουν με ύφεση συμπτωμάτων.
Στα ιατρεία αυτά καταλήγουν συνήθως άνθρωποι με ισχυρούς πονοκεφάλους, οσφυαλγίες, αυχεναλγίες, νευροπαθητικούς πόνους κ.ά.
«Είμαστε ικανοποιημένοι», τονίζει, «εάν ο ασθενής έρχεται με κλίμακα πόνου το 8 και το 10 και μειώνουμε τον πόνο στο 3 ή το 4», καθώς το ζητούμενο είναι το καλό βιοτικό επίπεδο του ασθενούς.
Το πρώτο ραντεβού είναι και το πιο σημαντικό και διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα, αφού γίνεται εκτενής συζήτηση για όλο το ιστορικό του πόνου.
Ακολουθεί ένας κύκλος 10 συνεδριών, όμως περίπου στις μισές τα αποτελέσματα είναι ορατά.
Πώς αντιμετωπίζονται πονοκέφαλοι και αυχεναλγίες
Ζητήσαμε από τον κ. Λεφάκη να μας πει ενδεικτικά πώς αντιμετωπίζονται κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους πόνους.
Όπως είπε, για τον πονοκέφαλο χρησιμοποιείται ο βελονισμός, φαρμακευτική αγωγή και αντικαταθλιπτικά εάν χρειαστεί, γιατί οι κεφαλαλγίες σχετίζονται πολύ και με την ψυχική διάθεση.
Οι αυχεναλγίες που προκαλούν μυϊκούς πόνους σε όλο το σώμα αντιμετωπίζονται με αεροβική γυμναστική, γνωσιακή ψυχοθεραπεία, φάρμακα, αλλά και ενέσεις, εάν κριθεί απαραίτητο.
Τεράστιος ο ρόλος της ψυχολογίας στον πόνο
Η γιατρός υπογραμμίζει τον τεράστιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ρόλο που παίζει η καλή ή η κακή ψυχολογία στον πόνο επισημαίνοντας: «Όταν είμαστε χαρούμενοι τον ξεχνάμε τον πόνο. Ξέρετε πότε ο πόνος είναι πιο έντονος; Το βράδυ, όταν επιστρέφουμε σπίτι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματά μας και μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας».
Το ιατρείο πόνου του ΠΑΓΝΗ λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα, μέχρι τώρα έχει δεχθεί περισσότερες από 2.000 επισκέψεις ασθενών και το τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού είναι 2810392615.
Τι είναι τα ιατρεία πόνου
Τα ιατρεία πόνου αποτελούν συνήθως τμήμα του αναισθησιολογικού τομέα του νοσοκομείου.
Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 45 ιατρεία ανακούφισης πόνου, τα οποία ανήκουν σε αναισθησιολογικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων. Στοχεύουν στην ανακούφιση από τον πόνο σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Παραδείγματα τέτοιων πόνων είναι: καρκινικός πόνος, πονοκέφαλοι, οσφυαλγίες, πόνοι αυχένα και ώμου, πόνοι από αρθρίτιδες, περιαρθρίτιδες, οστεοπόρωση, μια μεγάλη ομάδα πόνων με το όνομα νευροπαθητικός πόνος (π.χ. πόνοι μετά από προσβολή από έρπητα ζωστήρα), μετά από ακρωτηριασμό, όνους από κακώσεις νεύρων, όπως παραπληγία, μετατραυματικούς κ.ά.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι είτε φαρμακευτική αγωγή είτε επεμβατικές τεχνικές, είτε εναλλακτικές θεραπείες είτε ο συνδυασμός τους μαζί με συμβουλευτική. Αυτά σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ατόμου αλλά και στην επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο, αφού μια σημαντική επίπτωση του χρόνιου πόνου είναι η κατάθλιψη.
Η αναζήτηση έγκαιρα βοήθειας για την αντιμετώπιση του πόνου μπορεί να καταστήσει τη θεραπεία για τον πόνο περισσότερο αποτελεσματική.
Στον Νομό Ηρακλείου λειτουργούν δύο ιατρεία πόνου, στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο.