Ερευνητές στην Αυστραλία υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν την αιτία της μυστηριώδους ασθένειας που πλήττει έως και 1 στους 33 βετεράνους που υπηρέτησαν στον Πόλεμο του Κόλπου το 1990. Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα σημαντικό ελάττωμα στα κύτταρα των βετεράνων, το οποίο όπως υποστηρίζουν, ενδέχεται να προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση σε επικίνδυνους βιολογικούς και χημικούς παράγοντες. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Ο Πόλεμος του Κόλπου (1990–1991) διεξήχθη από έναν στρατιωτικό συνασπισμό 39 χωρών ως απάντηση στην ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ. Σχεδόν ένα εκατομμύριο στρατιωτικοί ενεπλάκησαν στη μάχη, όπου εκτέθηκαν σε διάφορους χημικούς και βιολογικούς παράγοντες. Το 1994, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ξεκίνησαν έρευνα μετά την αύξηση των περιστατικών μιας άγνωστης ασθένειας. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν εξανθήματα, διάρροια, μυϊκό πόνο, γνωστικά προβλήματα και κόπωση. Τριάντα χρόνια αργότερα, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη νόσο, αν και πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της έκθεσης σε έναν συνδυασμό βιολογικών και χημικών παραγόντων και άλλων περιβαλλοντικών κινδύνων.
Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Griffiths στην Αυστραλία εντόπισαν για πρώτη φορά έναν βιολογικό μηχανισμό που μπορεί να ευθύνεται για τη μυστηριώδη ασθένεια. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS One», η ερευνητική ομάδα αναφέρει πως τα μόρια που εμπλέκονται στη μεταφορά ασβεστίου στα κύτταρα ήταν ελαττωματικά στους βετεράνους που έπασχαν από το σύνδρομο του Πολέμου του Κόλπου. Το ασβέστιο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κυτταρική σηματοδότηση, συμβάλλοντας στη ρύθμιση μιας σειράς βασικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής συστολής, της νευρικής λειτουργίας και της έκκρισης ορμονών.
«Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την κατανόηση αυτής της αινιγματικής και πολύπλοκης ασθένειας», δήλωσε η Σόνια Μάρσαλ-Γκράντισνικ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Νευροανοσολογίας και Αναδυόμενων Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Griffiths.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας παρέχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι βετεράνοι του Πολέμου του Κόλπου μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την έκθεσή τους σε συγκεκριμένους επικίνδυνους παράγοντες κατά τη διάρκεια της θητείας τους», εξήγησε η ερευνήτρια. «Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι οι κυτταρικές δομές μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι ευαίσθητες και ευάλωτες σε αυτούς τους παράγοντες, προκαλώντας ελαττωματική κυτταρική λειτουργία» πρόσθεσε.
Βελτιώνοντας την κατανόηση της βιοχημικής βάσης της νόσου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να αναπτύξουν αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου.
ΠΗΓΗ: Newsweek