Όπως πολλοί ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα παρέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
30γρ. ολόκληρα αμύγδαλα περιέχουν:
- Θερμίδες: 152
- Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
- Λίπος: 15 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
- Διαιτητικές ίνες : 3 γραμμάρια
- Ζάχαρη: 1 γραμμάριο
Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως:
- Βιταμίνη Ε
- Βιταμίνη Β2
- Μαγνήσιο
- Φώσφορος
- Κάλιο
- Μέγεθος μερίδας
Είναι εύκολο να τρώτε πάρα πολλά, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι παίρνετε περισσότερες θερμίδες και λίπος από ό,τι χρειάζεστε. Μια υγιεινή μερίδα είναι 1/4 φλιτζάνι, ή περίπου 23 αμύγδαλα.
Αμύγδαλα – Οφέλη για την υγεία
Η πυκνή διατροφή που παρέχουν τα αμύγδαλα μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό σας με διάφορους τρόπους. Αν θέλετε να ενισχύσετε την καρδιά σας, τα οστά σας ή ακόμα και τη λίμπιντο σας, τα αμύγδαλα μπορεί να σας βοηθήσουν.
Τα αμύγδαλα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν:
Χαμηλότερη χοληστερίνη
Η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), και στην αύξηση των επιπέδων της καλής λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL). Τα αμύγδαλα έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για να σας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις .
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Αν και είναι πλούσια σε θερμίδες, τα αμύγδαλα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο αύξησης βάρους και παχυσαρκίας – αρκεί να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας. Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες στους ξηρούς καρπούς σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι γρηγορότερα, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα την πρόσληψη θερμίδων ενώ παράλληλα μειώνει την πείνα σας.
Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
Η βιταμίνη Ε, το κάλιο και το ασβέστιο στα αμύγδαλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, η οποία βοηθά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Λάβετε απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το σώμα σας, όπως μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες.
Δυναμώστε τα οστά
Τα αμύγδαλα έχουν τόσο ασβέστιο όσο και φώσφορο, τα οποία είναι καλά για την υγεία των οστών.
Βελτιώστε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Τα αμύγδαλα φαίνεται να βοηθούν στον περιορισμό των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα, κάτι που είναι βασικό για τα άτομα με διαβήτη .
Βελτιώστε την υγεία του εντέρου
Πρόσφατη έρευνα φαίνεται να υποδηλώνει ότι τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας και της ανοσίας του γαστρεντερικού σας συστήματος (GI). Ένα πιο υγιές έντερο σημαίνει καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο δυνατό σώμα.