Ακτινοθεραπείες
Ήταν ένα αίτημα χρόνων των συλλόγων ασθενών

Το αίτημα ασθενών και γιατρών για δωρεάν ακτινοθεραπείες στο ΕΣΥ και το απόγευμα φαίνεται ότι γίνεται πλέον πράξη.

Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ, οι ογκολογικοί ασθενείς θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν και τα απογεύματα στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς καμία επιβάρυνση, προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες.

Μάλιστα η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι δωρεάν ακτινοθεραπείες στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων μπορούν να κάνουν και οι ανασφάλιστοι ασθενείς.

Η απόφαση προβλέπει χαρακτηριστικά:

«Παραπομπές από πρωινά ιατρεία για διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, κατά την πέραν του τακτικού ιατρείου λειτουργία του νοσοκομείου, πραγματοποιούνται χωρίς διάκριση και για ανασφάλιστους ασθενείς. Η κάλυψη της σχετικής δαπάνης γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ».

Πρόκειται για ένα αίτημα χρόνων τόσο των συλλόγων ασθενών όσο και ειδικών γιατρών, αφού μέχρι σήμερα για να πραγματοποιήσει κανείς ακτινοθεραπείες στον δημόσιο τομέα έπρεπε να περιμένει στην αναμονή ακόμη και μήνες. Αποτέλεσμα ήταν βέβαια να επιβαρύνεται η υγεία των ασθενών με καρκίνο.

Οι αλλαγές που προωθήθηκαν με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ επιτρέπουν πια να γίνονται ακτινοθεραπείες στη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αφού θα διεξάγονται και πέρα από το κανονικό ωράριο που λήγει το μεσημέρι.

Όπως εξηγεί στο HealthReport.gr ο Γιώργος Πισσάκας, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, «η κοινή υπουργική απόφαση για την ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων είναι το δεύτερο σοβαρό βήμα για τον μεγάλο όραμα της ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα.

Στόχος μας είναι να μπορεί κάθε ασθενής να κάνει την ακτινοθεραπεία του σε μηχανήματα εξαιρετικής τεχνολογίας και στον σωστό χρόνο χωρίς καθυστερήσεις.

Να σημειώσω ότι ολοήμερη λειτουργία σημαίνει μηδενική οικονομική συμμετοχή του ασθενούς. Είναι ακριβώς οι ίδιες συνθήκες με την πρωινή λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών απλώς το νοσοκομείο αποζημιώνει την υπερωριακή εργασία του προσωπικού».

Κάθε χρόνο περίπου 30.000 ασθενείς στη χώρα μας χρειάζεται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες προκειμένου να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο που τους ταλαιπωρεί.