Η άνοια είναι νευρολογική διαταραχή του εγκεφάλου.
Η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος άνοιας. Το αρχικό και κύριο σύμπτωμα της άνοιας είναι η σταθερά αυξανόμενη απώλεια μνήμης. Επίσης, συχνά εμφανίζονται προβλήματα στην ομιλία, στην αισθηματική κατάσταση και στον προσανατολισμό.
Ωστόσο, τώρα, επιστήμονες από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό εργαλείο που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, πριν εμφανιστούν τα αρχικά συμπτώματα.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το École de Technologie Supérieure και το Πανεπιστήμιο Dartmouth εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο απλά μικρόφωνα στο ακουστικό θα μπορούσαν να εντοπίσουν ένα ανεπαίσθητο προειδοποιητικό σημάδι, πριν οι γιατροί διαγνώσουν την πάθηση.
Πώς «ακούγεται» το Αλτσχάιμερ;
Το κλειδί βρίσκεται σε κάτι που όλοι μας κάνουμε χιλιάδες φορές κάθε μέρα χωρίς να το σκεφτόμαστε: κουνάμε τα μάτια μας… Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει τεχνολογία που εντοπίζει ανεπαίσθητους ήχους που παράγονται από τις κινήσεις των ματιών μέσα στα αυτιά μας – ήχους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώιμες ενδείξεις γνωστικής εξασθένησης.
«Οι κινήσεις των ματιών είναι συναρπαστικές, καθώς είναι μερικές από τις πιο γρήγορες και ακριβείς κινήσεις στο ανθρώπινο σώμα, επομένως βασίζονται τόσο σε άριστες κινητικές δεξιότητες όσο και στη γνωστική λειτουργία», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που παρουσιάστηκαν στην 187η συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής, οι ακούσιες γρήγορες κινήσεις που κάνουν τα μάτια μας καθώς «σκανάρουμε» το περιβάλλον γύρω μας (οι λεγόμενες σακκαδικές κινήσεις των οφθαλμών ή saccades) γίνονται πιο αργές και λιγότερο ακριβείς στα άτομα με Αλτσχάιμερ.
Ενώ παραδοσιακά για την ανίχνευση αυτών των αλλαγών απαιτούνταν ακριβός εξοπλισμός παρακολούθησης των ματιών, η καινοτόμα αυτή συσκευή θα μπορούσε να αποτελέσει μια απλούστερη και πιο προσιτή προσέγγιση για την ανίχνευση μιας από τις πιο δύσκολες ασθένειες της ανθρωπότητας.
«Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός ο καθορισμός του τύπου της άνοιας ενός ασθενούς στο πρώιμο στάδιο της νόσου», υπογραμμίζουν οι ειδικοί. «Αυτό διασφαλίζει ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, πράγμα που σημαίνει ότι η φροντίδα μπορεί να προγραμματιστεί με βάση τα διαφορετικά μοτίβα εξέλιξης της νόσου», καταλήγουν.
Πηγή: vita.gr