Οι άνθρωποι του Τμήματος Αιμοδοσίας
Οι άνθρωποι του Τμήματος Αιμοδοσίας

Ένα τμήμα-πρότυπο σε πανελλήνιο επίπεδο είναι το Τμήμα Αιμοδοσίας του Βενιζελείου ,το οποίο είναι από τα παλαιότερα του νοσοκομείου. Ιδρύθηκε από την αιματολόγο-παθολόγο Βέτα Μαλλιαράκη και σήμερα διευθύνεται από την συντονίστρια -διευθύντρια αιματολόγο κ. Κατερίνα Σφυριδάκη.

Το τμήμα πραγματοποιεί περίπου 600.000 εξετάσεις ετησίως, εφημερεύει καθημερινά για όλα τα νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές και μαιευτήρια του νησιού, έχει αναπτύξει δορυφορικά τμήματα μοναδικά στην Κρήτη που λειτουργούν ως κέντρα αναφοράς, εργάζεται συνεχώς, για την προσέλκυση νέων αιμοδοτών, εκπαιδεύει γιατρούς και πολλά άλλα.

Η “Π” παρουσιάζει το υπερδραστήριο Τμήμα Αιμοδοσίας με την βοήθεια της κ. Κ. Σφυριδάκη, που το διευθύνει:

Η ιδρύτρια του τμήματος και οι άνθρωποι του σήμερα

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τμήματα του Νοσοκομείου, που ιδρύθηκε από την αιματολόγο – παθολόγο κ. Ελισσάβετ Μαλλιαράκη. Σήμερα στελεχώνεται από επτά ειδικευμένους ιατρούς την κ. Σφυριδάκη Αικατερίνη αιματολόγο, η οποία είναι συντονίστρια διευθύντρια του τμήματος, την δ/ντρια κ.  Χουστουλάκη Μαρία –βιοπαθολόγο, την  δ/ντρια κ. Χανιωτάκη Αικατερίνη – παθολόγο, την κ. Σεβαστάκη Γεωργία ΕΑ βιοπαθολόγο και την κ. Πετράκη Κυριακή ΕΑ παθολόγο.

Στο τμήμα επίσης υπηρετούν στην Κινητή Μονάδα Αιμοληψιών αλλά με πλήρη ένταξη στις λειτουργίες της αιμοδοσίας οι ιατροί κ. Διαφωνίδης Κωνσταντίνος-δ/ντής παθολόγος και η κ. Σταυρακάκη – δ/ντρια Γενικής Ιατρικής. Επίσης στο προσωπικό του τμήματος ανήκουν πέντε βιολόγοι, μία επισκέπτρια υγείας, είκοσι άτομα νοσηλευτές και δυο τεχνολόγοι. Προϊσταμένη του νοσηλευτικού προσωπικού  είναι η κ. Σκυβαλάκη Μαρία.

Σε καθημερινή εφημερία για όλους

Μέχρι πρότινος αποτελούσε ένα από τα τέσσερα Κέντρα Αίματος της Ελλάδος στο οποίο διεξάγονταν ο πλήρης ορολογικός και μοριακός έλεγχος των συλλεγομένων μονάδων αίματος όλης της Κρήτης,  γεγονός που τώρα πραγματοποιείται στο ΕΚΕΑ. Κύριος σκοπός είναι η συλλογή και η διάθεση μονάδων αίματος και παραγώγων του με απόλυτη ασφάλεια,  όπου αυτό απαιτείται.

Είναι το μοναδικό Τμήμα στην Κρήτη που εφημερεύει καθημερινά για όλα τα νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές και Μαιευτήρια του νησιού. Διαθέτει Κινητή Μονάδα Αιμοληψιών  με υπερσύγχρονο όχημα με τέσσερις κλίνες αιμοληψιών,  με δυνατότητα να επισκέπτεται και να προγραμματίζει εξορμήσεις για συλλογή αίματος στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και προσφάτως και Ρεθύμνης.

Ο αριθμός των μηνιαίων εξορμήσεων ανέρχεται στις 22-25 μετά από συνεννόηση με τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών. Ο αριθμός των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών που συνεργάζονται με την Αιμοδοσία του τμήματος υπερβαίνει τους 100.

Το τμήμα στεγάζεται στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου του νοσοκομείου με ιδιαίτερη πρόσβαση,  ούτως ώστε να τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τους αιμοδότες. Διαθέτει αίθουσα αιμοληψιών,  αίθουσα αναμονής και ανάνηψης αιμοδοτών, τμήμα παραγώγων, τμήμα κίνησης, τμήμα παραλαβής δειγμάτων, εργαστήριο ελέγχου ομάδων αίματος και συμβατοτήτων, μονάδα αιμοπεταλιαφαίρεσης και διπλής αιμαφαίρεσης, πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοαιματολογικό εργαστήριο το οποίο καλύπτει επιστημονικά όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Μοναδικά τμήματα για όλη την Κρήτη

Σύμφωνα με την κ. Σφυριδάκη λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην Κέντρου Αίματος έχει αναπτύξει και άλλα δορυφορικά τμήματα τα οποία είναι μοναδικά στην Κρήτη και λειτουργούν ως κέντρα αναφοράς.

Το  ένα  είναι το τμήμα Αιμόστασης και Αντιπηκτικής Αγωγής,  το οποίο ιδρύθηκε το 1995 και παρακολουθεί ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αντιπηκτική αγωγή (περίπου 400 μηνιαίως), διερευνά ασθενείς με αιμορραγικές διαταραχές (συγγενείς και επίκτητες αιμορροφιλίες και αιμοπεταλιοπάθειες),  διεξάγει πλήρη έλεγχο θρομβοφιλικών διαταραχών (ασθενείς που έχουν υποστεί φλεβικά ή αρτηριακά θρομβωτικά επεισόδια, έλεγχος καθέξιν αποβολών, υπογονιμότητας κλπ).Είναι σε πλήρη συνεργασία με κέντρα αιμορραγικών διαθέσεων των Αθηνών και κέντρα εξωτερικού.

Η συντονίστρια - διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας κ. Κατερίνα Σφυριδάκη
Η συντονίστρια - διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας κ. Κατερίνα Σφυριδάκη

Στο τμήμα ανήκει και η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας,   η οποία διασυνδεόμενη με το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών πραγματοποιεί έλεγχο αιμοσφαιρινοπαθειών και χορηγεί γενετική συμβουλή σε προβληματικά ζευγάρια προς αποφυγή γεννήσεως παιδιών με συγγενείς αιμοσφαιρινοπάθειες.

Στο Τμήμα Αιμοδοσίας ανήκει διοικητικά και το Κέντρο Αναφοράς AIDS,  στο οποίο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες εξετάσεις που αφορούν ασθενείς ΗΙV θετικούς.

Περίπου 600.000 εξετάσεις ετησίως

Ο ετήσιος αριθμός συλλεγομένων μονάδων αίματος φτάνει τις 11.500-12.000 μονάδες εκ των οποίων το εν τρίτο μεταγγίζεται σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Οι ανωτέρω ασθενείς αποτελούν ειδική ομάδα με ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τον τρόπο μετάγγισης τους.

Σε συνεργασία με την Μονάδα Νοσηλείας των ανωτέρω ασθενών και με πλήρη γονοτύπηση τους στο ΕΚΕΑ γίνεται με πλήρη ασφάλεια η χορήγηση των απαιτουμένων μονάδων.

Άλλες ειδικές ομάδες ασθενών που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην χορήγηση παραγώγων αίματος   είναι οι αιματολογικοί, οι ογκολογικοί, οι παιδιατρικοί ασθενείς και οι έγκυες γυναίκες.

Το τμήμα πραγματοποιεί περίπου 600.000 εξετάσεις ετησίως και ο αριθμός των μεταγγιζομένων παραγώγων ανέρχεται στις 25.000 περίπου. Ακολουθεί προγράμματα εσωτερικού και  εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και είναι πιστοποιημένο κατά ISO.

Το εκπαιδευτικό έργο

Στο τμήμα εκπαιδεύονται ιατροί ειδικευόμενοι Βιοπαθολογίας και Αιματολογίας σε συνεργασία με την Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ και δίνεται εξειδίκευση στον τομέα της Αιμοδοσίας σε νοσηλευτικό προσωπικό. Έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης για διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων στην Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής αναιμίας.

Υπάρχει εσωτερικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι γιατροί του τμήματος συμμετέχουν ενεργά στα  εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων κλινικών του νοσοκομείου μας καθώς και σε Μεταπτυχιακά μαθήματα (π.χ. κλινική παιδοαιματολογίας ΠΑΓΝΗ κ.λπ.).

Υπάρχει συμμετοχή σε στρογγυλές τράπεζες, δορυφορικά συμπόσια σε πανελλήνια ιατρικά συνέδρια ,συμμετοχή σε επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων, σε επιτροπές κρίσης εργασιών κλπ. Δημοσιευμένες εργασίες προερχόμενες από το Τμήμα ανευρίσκονται στο pubmed με μεγάλο αριθμό citation index.

“Το όραμά μας”

Μιλώντας για το όρομα του Τμήματος, η συντονίστρια-διευθύντρια υπογράμμισε:

“Το όραμα του προσωπικού του τμήματος είναι η συνεχής προσέλκυση νέων αιμοδοτών και η μετατροπή όλων των αιμοδοτών σε εθελοντές. Για το σκοπό αυτό γίνονται ομιλίες και πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία του Ηρακλείου από την επισκέπτρια του τμήματος κ. Άννα Πετράκη ,αλλά και από όλο το προσωπικό όπου αυτό είναι εφικτό.  Προσπαθούμε να αυξήσουμε συνεχώς τον αριθμό των εξορμήσεων, πραγματοποιώντας πολλές φορές και δύο ημερησίως. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, απαιτεί μεγάλο αριθμό  ιατρικού  και νοσηλευτικού  προσωπικού και για αυτό τον λόγο  ζητάμε την αρωγή της διοίκησης του Νοσοκομείου και του Υπουργείου Υγείας”.

“Ευχαριστούμε όλους τους αιμοδότες”

“Ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και την τεχνογνωσία στον τομέα της Ιατρικής των Μεταγγίσεων, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου έχει να δείξει στους ασθενείς, αλλά και στον υγιή πληθυσμό της Κρήτης, σημαντικά επιτεύγματα και ευχαριστεί όλους τους συνανθρώπους μας, που παρά τις δυσκολίες των καιρών προσφέρουν το αίμα τους και σώζουν ανθρώπινες ζωές”.

Όπως έχει γράψει η “Π”, το Τμήμα της Αιμόστασης και Αντιπηκτικής Αγωγής του Βενιζελείου, το μοναδικό που υπάρχει σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την συνταξιοδότηση της διευθύντριας του τμήματος Αιμοδοσίας κ. Σφυριδάκη που φεύγει από το νοσοκομείο τον επόμενο μήνα.

Η διοίηση του νοσοκομείου διαβεβαιώνει ότι το τμήμα δεν θα κλείσει και ότι εδώ και καιρό γίνονται διαβουλεύσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες για τον σκοπό αυτό.