H συνέντευξη που έδωσε στην “Π” ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ
Τις δικές της απαντήσεις δίνει στον διοικητή, με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε στην “Π”, η “Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ”

Την πρώτη του συνάντηση με τη νέα διοίκηση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου θα έχει σήμερα στις 2 το Σωματείο εργαζομένων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Η απάντηση στη συνέντευξη του διοικητή

Εντωμεταξύ, η “Αγωνιστική Συσπείρωση υγειονομικών ΠΑΓΝΗ” ασκεί κριτικη δίνοντας τη δική της απάντηση στην συνέντευξη που έδωσε στην “Π” ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Η παράταξη, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

“Στη συνέντευξη αυτή αναφέρεται στις πρώτες κινήσεις στις οποίες πρόκειται να προβεί ως διοικητής, που θα είναι ο έλεγχος του πάρκιγκ του νοσοκομείου και η εφαρμογή του επισκεπτηρίου. Αυτά εντοπίζει ως κύρια προβλήματα σε ένα νοσοκομείο με περισσότερες από 650 κενές οργανικές θέσεις, με περισσότερους από 300 ελαστικά εργαζόμενους, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, με πολύμηνες αναμονές για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στις λίστες του χειρουργείου.

Ο διοικητής ρίχνει την ευθύνη στους συνοδούς και τους επισκέπτες των ασθενών, που έχουν την απαίτηση να παρκάρουν δωρεάν μέσα στο νοσοκομείο. Λέει ότι θα μπαίνουν στο νοσοκομείο “όσοι έχουν ραντεβού στα πρωινά ή απογευματινά ιατρεία”, πού θα παρκάρουν όμως όσοι επισκέπτονται τα ΤΕΠ;

Αυτό αποτελεί αποδοχή του γεγονότος, όχι μόνο ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν στα απογευματινά ιατρεία, αλλά και ότι ασθενείς, συνοδοί και επισκέπτες, θα πληρώνουν στο ιδιωτικό πάρκινγκ έξω από το νοσοκομείο.

Στη συνέντευξή του επιπλέον, ο διοικητής επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη και στους ίδιους τους ασθενείς, που διαμαρτύρονται για τις πολύμηνες αναμονές για ραντεβού, ενώ «έρχονται όλοι για ψύλλου πήδημα» στο ΠΑΓΝΗ.

Δεν μιλάει όμως για τις ανεπαρκέστατες υποστελεχωμένες και ελλιπώς εξοπλισμένες δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ).

Οι μόλις 12 ΤΟΜΥ σε όλη την Κρήτη, που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες ενός πληθυσμού μεγαλύτερου των 600.000 κατοίκων, ο οποίος υπερδιπλασιάζεται τους τουριστικούς μήνες, είναι στελεχωμένες με ελάχιστους επικουρικούς μόνο γιατρούς (με 2ετείς συμβάσεις) και δεν λειτουργούν σε 24ωρη, αλλά 12ωρη, βάση.

Τα κέντρα υγείας (ΚΥ) είναι επίσης υποστελεχωμένα και ανεπαρκή σε αριθμό (π.χ. στο Δήμο Ηρακλείου υπάρχει μόνο ένα αστικό ΚΥ για περισσότερους από 170.000 κατοίκους).

Στη συνέντευξη επίσης παρουσιάζεται ως πρότυπο η Αγγλία, όπου οι ασθενείς περιμένουν 2 χρόνια για μία χολοκυστεκτομή, 4,5 εκατομμύρια άτομα περιμένουν για επέμβαση καταρράκτη, αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος.

Ας κάνουν λοιπόν υπομονή οι ασθενείς στη λίστα χειρουργείου, η οποία μόνο στο ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνει περίπου 4.000 ασθενείς, όπως κάνουν και στην Αγγλία.

Τέλος, αναφέρεται και πάλι ο διοικητής στην απομάκρυνση των αποκλειστικών νοσηλευτών από το νοσοκομείο. Επιχειρείται έτσι η συγκάλυψη της αιτίας για την παρουσία συνοδών και αποκλειστικών, που δεν είναι άλλη από τις μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Ας απαντήσουν οι διοικούντες πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες 50 νοσηλευομένων ασθενών με 2 νοσηλευτές στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια, οι οποίες αναλαμβάνουν συχνά και το ρόλο βοηθού θαλάμου.

Οι 100 νοσηλευτές, που ισχυρίζεται ότι ζήτησε ο διοικητής για το ΠΑΓΝΗ, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις περισσότερες από 300 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις συμβασιούχων”.