Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας το Γενικό Νοσοκομείο Ρέθυμνου εντάσσεται για πρώτη φόρα A’ κατηγορία άγονης γραμμής με πολλαπλά οφέλη για το ιατρικό προσωπικό του ιδρύματος, όπως και όλα όσα βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:
– Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.
– Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλεον μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ και β) οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β’.
– Σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1000€ ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500€. Σημειωτέον, υπολογιζόταν ως προσαύξηση επί του βασικού μισθού που ίσχυε στις 31.12.1996.
Ποιες περιοχές της Κρήτης βρίσκονται στις άγονες κατηγορίες
Η νέα κατηγοριοποίηση του Υπουργείου Υγείας βασίζεται στις αυξημένες ανάγκες των νοσοκομειακών ιδρυμάτων και στην δυσκολία κάλυψης νευραλγικών για τη λειτουργία τους ειδικοτήτων.
Πέρα από το Ρέθυμνο, στις άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ υπάρχουν και οι Σητεία, Τζερμιάδο, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα και Νέαπολη καθώς και η Κάντανος Χανίων.
Στις προβληματικές και άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας συναντάμε τις περιοχές Σπήλι, Αγία Φωτεινή και Πέραμα από το Νομό Ρεθύμνου καθώς και Κίσσαμο – Βάμο από τα Χανιά