ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ: κατανάλωση αλκοόλ στον νομό Ηρακλείου
ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ: κατανάλωση αλκοόλ στον νομό Ηρακλείου

Στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων φαίνεται ότι έχει ριχτεί το Υπουργείο Υγείας.

Μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου για το νομοσχέδιο που αφορά τη δημόσια υγεία είναι ο περιορισμός των κινδύνων που προκαλούνται από το αλκοόλ.

Στην Κρήτη, το πρόβλημα είναι οξύτατο, καθώς το νησί έχει την πρωτιά  αναφορικά με τις ηλικίες που τα παιδιά ξεκινούν την κατανάλωση αλκοόλ πανελληνίως ενώ πολλοί έφηβοι καταλήγουν στα επείγοντα μετά από υπερβολική κατανάλωση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ηγεσία του Υπουργείου σχεδιάζει την άμεση εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης των νέων στο αλκοόλ και της κατάχρησής του αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων, στα σημεία διάθεσης αλκοόλ -με βασικό στόχο να μπει φρένο σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανήλικους.

Σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να παίξει και η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις παραβάσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, μέτρο που, όπως διαπιστώθηκε στην πράξη, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δρομολογούνται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με έμφαση στην εκπαίδευση -πέραν του ανήλικου πληθυσμού- των οδηγών και των εγκύων.

Εκτός από το αλκοόλ, στο στόχαστρο του Υπουργείου φαίνεται πως είναι και το θέμα της παχυσαρκίας, προχωρώντας σε εντατικοποίηση των ελέγχων στα κυλικεία που βρίσκονται στα σχολεία, αλλά και σε πρωτοβουλίες που θα δίνουν έμφαση στη φυσική άσκηση.

 

Επίδειξη “ανδρισμού” με το αλκοόλ στην Κρήτη

Στον νομό Ηρακλείου το 59,7% των εφήβων πίνει μια φορά τον μήνα, ενώ το 8,9% πίνει πάνω από 10 φορές το μήνα. Το 42,6% πίνει πάνω από 5 ποτά κάθε φορά και το 13,2% έχει μεθύσει 3 φορές στη ζωή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μία εκ των βασικών αιτιών της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ έχει να κάνει με μια κακή νοοτροπία “επίδειξης ανδρισμού” που υπάρχει σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

«Είναι ανησυχητικά τα στοιχεία και σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Κρήτης, που κάνουν ακόμα πιο επιβεβλημένη τη συνέργεια για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος, όπως το αλκοόλ» , τονίζουν οι ειδικοί.

Εξάλλου, υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ έχει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ενώ τακτική χρήση κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Ένα περίπου 40% κάνει χρήση αλκοόλ πολύ τακτικά, απόλυτη εξάρτηση έχει περίπου ένα 10%, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό απέχει πλήρως.