Αύξηση περιστατικών καρκίνων σε ηλικιακές ομάδες κάτω των 50, άγνωστης αιτιολογίας, νέες έρευνες που συσχετίζουν τον ρόλο των περιβαλλοντικών ρύπων στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα για τον οποίο δεν ευθύνεται πάντα το κάπνισμα, αλλά και αισιοδοξία με την ανάπτυξη νέων εμβολίων και θεραπειών.
Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη με την συμμετοχή 30.000 ειδικών γιατρών και ερευνητών από όλο τον κόσμο.
Το παρακολούθησε ο καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας Δημήτρης Μαυρουδής, ο οποίος μίλησε στην «Π» για τα νέα δεδομένα που αφορούν στην χρόνια αυτή νόσο.
Κανένα εμβόλιο έτοιμο για κλινική εφαρμογή
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλά εμβόλια δοκιμάζονται αλλά κανένα δεν είναι ακόμη έτοιμο για κλινική εφαρμογή, κάτι που αναμένεται να συμβεί τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Με βάση νέες έρευνες που παρουσιάστηκαν, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου, όπως είναι του πνεύμονα.
Για παράδειγμα στην Ταϊβάν, μια πόλη με πολύ αυξημένους ρύπους, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα σε μη καπνιστές.
Στο συνέδριο ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανοσοθεραπεία, ιδιαίτερα αποτελεσματική σε μορφές καρκίνου όπως του τραχήλου της μήτρας, καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, του πρωκτού.
Θηλασμός μετά από καρκίνο
Σύμφωνα με δύο διεθνείς μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, όπως μετέδωσε το France 24, οι γυναίκες που θηλάζουν μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου τους ή εμφάνισης νέων όγκων.
Αυτό ίσχυε και για τις γυναίκες που φέρουν μια γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται BRCA, η οποία αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, διαπίστωσε η έρευνα.
Υπήρχαν προηγουμένως ανησυχίες σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, επειδή και τα δύο μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών.
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι βασικά για τις γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες και να θηλάσουν το μωρό τους μετά από καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο Fedro Alessandro Peccatori, ερευνητής και γιατρός στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας στο Μιλάνο.
Νέος συνδυασμός για τον καρκίνο του πνεύμονα
Η ανοσοθεραπεία, η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση των όγκων, έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.
Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, τα αποτελέσματα μιας δεύτερης δοκιμής αποκάλυψαν πολλά υποσχόμενα στοιχεία κατά του μεταστατικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, όταν η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.
Η δοκιμή εξέτασε έναν νέο συνδυασμό δύο διαφορετικών ανοσοθεραπειών μαζί με χημειοθεραπεία.
«Στοχεύοντας έναν δεύτερο στόχο του ανοσοποιητικού συστήματος και συνδυάζοντας αυτές τις θεραπείες, φαίνεται ότι βελτιώνουμε τα ποσοστά ανταπόκρισης», δήλωσε ο Nicolas Girard, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Curie της Γαλλίας.
Ελπίδα για τη διάσωση των προσβεβλημένων οργάνων
Ένα από τα κύρια μηνύματα που βγήκαν από το συνέδριο της ESMO ήταν ότι ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας με ακτινοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση βελτιώνει τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης για έναν αυξανόμενο αριθμό καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του μαστού, της ουροδόχου κύστης και του τραχήλου της μήτρας.
Αλλά η λήψη αυτού του είδους θεραπειών πριν από τη χειρουργική επέμβαση φαίνεται να επιτρέπει επίσης τη διάσωση των προσβεβλημένων οργάνων.
«Η διατήρηση των οργάνων είναι απολύτως απαραίτητη για να έχουμε μια ποιότητα ζωής όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό», είπαν οι ειδικοί.
Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη διατήρηση του ορθού σε ασθενείς με καρκίνο που επηρεάζει αυτό το σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει μόνο αφού οι θεραπείες έχουν προκαλέσει την πλήρη εξαφάνιση του όγκου.
«Μέχρι τώρα το πρότυπο ήταν η χειρουργική επέμβαση, αλλά φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή όπου η χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να αποφευχθεί», δήλωσε ο David Sebag-Montefiore, ογκολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υπάρχουν ελπίδες ότι αυτός ο συνδυασμός θεραπείας θα μπορούσε επίσης να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και για άλλους καρκίνους, όπως εκείνους του αυτιού, της μύτης και του λαιμού ή των πνευμόνων.
Τεχνητή νοημοσύνη και εξειδικευμένη ιατρική
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε ένας τεράστιος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης (AI) που εκπαιδεύτηκε σε μια βάση δεδομένων με περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο εικόνες όγκων από περίπου 30.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μοντέλο είναι σε θέση «να ανιχνεύσει έναν ορισμένο αριθμό μοριακών ανωμαλιών και μεταλλάξεων που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί πάντα να δει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Fabrice Andre, επικεφαλής της έρευνας στο κέντρο καρκίνου Gustave Roussy στη Γαλλία.
Μακροπρόθεσμα, οι γιατροί ελπίζουν ότι αυτό το είδος τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σε θέση να τους βοηθήσει να προσφέρουν εξατομικευμένες θεραπείες για κάθε ασθενή.