εμβόλια

Μόνο το 15% των υγειονομικών έκαναν πέρυσι το αντιγριπικό εμβόλιο. Φέτος γίνεται καμπάνια με στόχο το ποσοστό να διπλασιαστεί

Περίπου 100.000 αντιγριπικά εμβόλια θα διατεθούν φέτος από τα φαρμακεία της Κρήτης, ενώ η ζήτηση από τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ήδη αυξημένη.

Ωστόσο, η ΔΥΠΕ Κρήτης αρχίζει καμπάνια για να πείσει το υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί, καθώς πέρυσι μόνο το 15% έκανε το εμβόλιο.

Το ποσοστό αυτό κρίνεται  ιδιαίτερα μικρό, αφού οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία τους και να τις μεταδώσουν στους συναδέλφους τους, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμοξιολόγος Αχιλλέας Γκίκας, είπε στην “Π”.

Ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμοξιολόγος Αχιλλέας Γκίκας
Ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας
“Εμείς οι γιατροί νομίζουμε ότι τα εμβόλια είναι για τους άλλους”

“Πέρυσι εμβολιάστηκε το 15% των υγειονομικών, φέτος στοχεύουμε στον διπλασιασμό αυτού του ποσοστού με καμπάνια που αρχίζουμε στα νοσοκομεία μέσω διαδικτύου”.

Ο κ. Γκίκας είπε ότι έχουν γίνει δύο συσκέψεις για το θέμα στη ΔΥΠΕ Κρήτης και αποφασίστηκε να οριστούν επιτροπές που θα καταγράφουν τον αριθμό των εργαζομένων που εμβολιάζονται σε κάθε νοσοκομείο.

Εξήγησε ότι οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να εμβολιαστούν είτε μέσα στα νοσοκομεία – σύντομα θα παραληφθούν εμβόλια από το Υπουργείο Υγείας- είτε να τα προμηθευτούν δωρεάν (μετά από συνταγογράφηση) από τα φαρμακεία.

“Οι υγειονομικοί μέχρι τώρα αμελούν να κάνουν το εμβόλιο. Νομίζω είναι θέμα κουλτούρας. Εμείς οι γιατροί νομίζουμε ότι όλα τα νοσήματα και τα εμβόλια είναι για τους άλλους” σχολίασε ο καθηγητής.

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι εξαιτίας αυτής της αμέλειας πολλοί εργαζόμενοι νοσούν τον χειμώνα, απουσιάζουν με άδεια όταν το νοσοκομείο τούς έχει μεγάλη ανάγκη και αυτό συνεπάγεται σημαντικά κόστη, κοινωνικά και οικονομικά.

ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Τάσος Φιλαλήθης
“Τα άτομα που ανήκουν στα επαγγέλματα υγείας δυστυχώς αψηφούν τους κινδύνους και αυτό είναι λάθος” σημείωσε ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Τάσος Φιλαλήθης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ζήτημα τού μη εμβολιασμού τους είναι ψυχολογικός.

Είναι της λογικής “η γρίπη δεν αφορά εμένα και ασφαλώς αυτό δεν είναι σωστό, γιατί οι άνθρωποι της υγείας ανήκουν σαφώς στις ομάδες υψηλού κινδύνου να νοσήσουν”.

“Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία το αντιγριπικό εμβόλιο και να μην το αμελήσουν -όσοι το αμελούν- και αυτή τη φορά” είπε το μέλος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αλέξανδρος Καφετζάκης.

Ο γιατρός σχολίασε ότι και φέτος θα εμβολιαστεί τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του που είναι νοσηλεύτρια.

Φαρμακοποιοί: “Απέδωσε η καμπάνια μας”

Ο Γιάννης Τσικανδηλάκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, μας είπε ότι η καμπάνια του κλάδου απέδωσε και ήδη πάρα πολύς κόσμος έχει κάνει το εμβόλιο, με αποτέλεσμα αρκετά φαρμακεία να κάνουν επαναληπτικές παραγγελίες λόγω της αυξημένης ζήτησης.

 

ΚΕΕΛΠΝΟ: Το 2016 υπήρξαν θάνατοι από ανεμβολίαστους ασθενείς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το 2016  παρατηρήθηκαν αρκετά λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (276 νοσηλευόμενοι σε Μ.Ε.Θ. έναντι 408 πέρσι, και 108 θάνατοι έναντι 197 πέρσι), όμως παράλληλα  καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στη γενική θνησιμότητα (θνησιμότητα από όλες τις αιτίες) κατά τις  εβδομάδες 51/2016 έως 7/2017, σχεδόν αποκλειστικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τα στελέχη γρίπης Α(Η3Ν2) που απομονώθηκαν στα εθνικά εργαστήρια αναφοράς παρουσίασαν  γενετικές μεταβολές σε σχέση με το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου, ενώ τα αντίστοιχα τύπου Β  δεν παρουσίασαν αντίστοιχες μεταβολές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. ή πέθαναν από εργαστηριακά  επιβεβαιωμένη  γρίπη δεν είχαν κάνει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο παρ’ ότι άνηκαν σε ομάδα  προτεραιότητας για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Αυτό καταδεικνύει τη σημασία του  αντιγριπικού εμβολιασμού, ως το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη.