«Γιατρέ, τρέχει η μύτη μου», «γιατρέ, πονάει ο λαιμός μου κι έχω λίγο πυρετό», «γιατρέ, πονάει η μέση μου».
Το αδιαχώρητο δημιουργείται πάλι τις τελευταίες ημέρες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου με εκατοντάδες ασθενείς που προσέρχονται και από άλλους νομούς της Κρήτης.
«Περιμένουν 3-4 ώρες να εξεταστούν και αγανακτούν, αλλά το βασικό είναι ότι ταλαιπωρούνται άδικα, γιατί δεν χρειάζονται καν νοσοκομείο», είπε στην «Π» και το patris.gr ο διευθυντής του ΤΕΠ του Βενιζελείου Όθωνας Φραϊδάκης.
Σύμφωνα με τον γιατρό, από τους 500 ανθρώπους που πηγαίνουν στα εφημερεύοντα σχεδόν οι 7 στους 10 θα μπορούσαν να πάνε σε ένα Κέντρο Υγείας ή στην ΤΟΜΥ της γειτονιάς τους, διότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό ή επείγον πρόβλημα υγείας, όμως αγνοούν ότι αυτές οι δομές θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν.
«Βλέπουμε καθημερινά πάρα πολύ κόσμο, με ιώσεις, παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, καταστάσεις που δεν είναι σοβαρές και αντιμετωπίζονται με αντιπυρετικά ή αντιβίωση στο σπίτι. Το διαχρονικό πρόβλημα είναι ότι όλοι έρχονται για τα πάντα στο νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Φραϊδάκης, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ποτέ δεν έχει παίξει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, αφού και εκεί υπάρχουν ελλείψεις και υποστελέχωση.
«Κάθε εφημερία έχει τεράστιες δυσκολίες», είπε στην «Π» ο διευθυντής του ΤΕΠ σημειώνοντας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και η μέση αναμονή για να εξεταστεί ένα λιγότερο επείγον περιστατικό φθάνει τις 3 ώρες.
Αν ο ασθενής έχει σύνθετα προβλήματα υγείας και πρέπει να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων είναι αυτονόητο ότι μπορεί να πάει το βράδυ στα Επείγοντα και να φύγει το επόμενο πρωί.
«Σε κάθε εφημερία εξετάζουμε 500 ανθρώπους, κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, αλλά όταν έχεις 500 ανθρώπους στην αναμονή και περιορισμένο προσωπικό, δεν μπορείς να τρέξεις περισσότερο ούτε να μειώσεις τους χρόνους αναμονής», είπε ο κ. Φραϊδάκης.
Το ΤΕΠ του Βενιζελείου είναι το 6ο σε προσέλευση ασθενών στην Ελλάδα. Έχει περισσότερους ασθενείς από νοσοκομεία όπως το ΚΑΤ και ο Ευαγγελισμός.
Ωστόσο:
•Ο χώρος είναι ακατάλληλος (υπόγειο-χωρίς εξόδους κινδύνου για μη περιπατητικούς) και μικρός.
•Καλύπτει 710 τ.μ., ενώ έπρεπε να είναι 4πλάσιος
•Επιπλέον 3 γιατροί με οργανική θέση στο ΤΕΠ είναι αποσπασμένοι σε Παθολογική κλινική, ΜΕΘ, ΠΑΓΝΗ.
•Υπάρχει έλλειψη νοσηλευτών και μόνο λίγοι μεταφορείς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ¼ των ασθενών, σύμφωνα με τον κ. Φραϊδάκη προέρχονται από το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο, τα νοσοκομεία των οποίων αδυνατούν λόγω υποστελέχωσης να καλύψουν αυτά τα περιστατικά.