Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης

Το μέλλον βρίσκεται στη  συνεργασία πανεπιστημίου και αγοράς σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας  στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη, ο οποίος μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο  Libaral ανάφερε:

“Η διεθνής πρακτική τα πανεπιστήμια να συνεργάζονται με την οικονομία, να την τροφοδοτούν με καινοτομία και να συμμετέχουν στην παραγωγή πλούτου και νέων θέσεων εργασίας σχεδόν απουσιάζει από τη χώρα μας. Οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αναπτύσσουν πλέον ερευνητικά εργαστήρια αιχμής μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις και κλείνουν τα δικά τους.

Το 60% των φαρμάκων στις ΗΠΑ και το 20% στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί σε ακαδημαϊκά ερευνητικά εργαστήρια. Στον χώρο της βιοτεχνολογίας οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπολογίζεται ότι επενδύουν κάθε χρόνο σε κοινά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας με τα πανεπιστήμια πάνω από 65 δισεκατομμύρια δολάρια”.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής:

“Η χώρα μας οφείλει να είναι παρούσα σε αυτήν την έκρηξη επενδύσεων τεχνολογίας. Διαθέτει εξαιρετικό, διεθνώς ανταγωνιστικό επιστημονικό προσωπικό στα ΑΕΙ και στα ερευνητικά της κέντρα το οποίο μόνο την τελευταία 5ετια έχει φέρει στη χώρα από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ελληνικές εταιρείες αλλά και οι τράπεζες πρέπει να δημιουργήσουν τα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία (venture capitals) για την χρηματοδότηση κοινών ερευνητικών έργων και κοινών εταιρειών τεχνοβλαστών (spinoffs, startups) μέσα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κKέντρα. Η χώρα μας πρέπει να μιμηθεί το παράδειγμα αντίστοιχων μικρών χωρών με εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο, όπως το Ισραήλ, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι:

“Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι το Υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας προχώρησε πρόσφατα στη  χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ με περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ πολλές συμπράξεις μεταξύ ακαδημαικών/ερευνητικών ιδρυμάτων και ελληνικών εταιρειών για την προώθηση της ανάπτυξης διεθνώς ανταγωνιστικών και καινοτόμων νέων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας”.