Καθοριστικούς χαρακτήρισε τους επόμενους δύο μήνες αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού ο καθηγητής Φαρμακολογίας από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γραβάνης τόνισε πως εάν καταφέρουμε να κρατήσουμε τα νούμερα όσων έχουν μολυνθεί χαμηλά, θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε μέσα στον χρόνο αυτόν τη λοίμωξη πολύ αποτελεσματικά.
«Η ακαδημαϊκή κι επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο και τον χρόνο αυτόν θα μας τον δώσει η κοινωνία, οι πολίτες. Η ευθύνη είναι μοιρασμένη. Εμείς έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε εμβόλια και φάρμακα, η κοινωνία να είναι σοβαρή και υπεύθυνη και να μας δώσει τον χρόνο για να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως ήδη δύο εταιρείες έχουν ήδη παράξει εμβόλια κι ετοιμάζονται για δοκιμή.
Παράλληλα, δοκιμάζονται για τον κορονοϊό πάνω από 20 φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλες νόσους και εάν οι έρευνες ευοδωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο θα έχουμε ένα φάρμακο που υπάρχει ήδη στο συνταγολόγιό μας.
Η προσπάθεια έχει επιταχυνθεί πάρα πολύ, μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να έχουμε τις λιγότερες απώλειες, πρόσθεσε.
Ο κ, Γραβάνης τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να μείνουν στο σπίτι τον επόμενο 1- 1,5 μήνα. «Ο ιός αυτός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τη γρίπη, η προκαταρκτική συζήτηση έδινε λάθος πληροφορίες, ο ιός παραμένει στο αέρα ζων για 3 ώρες, για τρεις μέρες σε επιφάνειες, έχει δυνατότητα να μολύνει μεγάλους πληθυσμούς» επισήμανε.
Ο κ. Γραβάνης ανέφερε το καλό παράδειγμα της Κίνας, στην αντιμετώπιση του κοορνοϊού, αλλά και το κακό παράδειγμα της Ιταλίας.
«Η Ιταλία ολιγώρησε στην αρχή της λοίμωξης, τώρα κυνηγάνε τον ιό, εμείς είμαστε μπροστά από την Ιταλία, οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν πολύ σύντομα κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να παλέψουμε τη λοίμωξη πολύ πιο αποτελεσματικά. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε πρώτη φάση από εμάς, πρέπει να μείνουμε στο σπίτι» επέμεινε.