Α.Πατριανάκος στο patris.gr: Απαράδεκτο οι συνταξιούχοι γιατροί να εργάζονται και να κρατάνε τις διευθυντικές θέσεις τους στο ΕΣΥ
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος

Παράταση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας και νοσοκομειακών φαρμακοποιών, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υγειονομικών δομών, ιδιαίτερα για όσες βρίσκονται στη νησιωτική χώρα, όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Με την ρύθμιση για τους γιατρούς, μπορεί να παραταθεί η παραμονή τους στην υπηρεσία.

Η ρύθμιση αφορά τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας, χειρουργική θώρακος, εσωτερική παθολογία, γαστρεντερολογία, νεφρολογία, ακτινολογία, ιατρική βιοπαθολογία, εργαστηριακή ιατρική, πνευμονολογία-φυματιολογία, γενική ιατρική.

Ακόμη, ενδοκρινολογία, ακτινοθεραπευτική ογκολογία, παθολογική ογκολογία, αγγειοχειρουργική, αλλεργιολογία, παθολογική ανατομική, αιματολογία, πυρηνική ιατρική.

Επίσης καρδιολογία, οφθαλμολογία, κυτταρολογία, ρευματολογία, ψυχιατρική και ψυχιατρική Παίδων.

«Είναι ένας τρόπος, ώστε έμπειροι γιατροί να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους στους νεότερους γιατρούς. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως των χειρουργών», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

« Έχει μία παράμετρο μέσα, η οποία θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσέλκυση νέων ανθρώπων και αυτό είναι η παραμονή στη διευθυντική θέση», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Το ΕΣΥ χρειάζεται νέους όχι ηλικιωμένους»

Ποια είναι όμως η θέση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρου Πατριανάκου;

 

«Το ΕΣΥ δεν έχει ανάγκη από γερασμένο προσωπικό που θα κρατάει διευθυντικές θέσεις , χρειάζεται νέους γιατρούς», τονίζει ο κ.Πατριανάκος επισημαίνοντας ότι αυτή η ρύθμιση είναι αντικίνητρο για τους νεότερους υγειονομικούς που εξακολουθούν να γυρίζουν την πλάτη στα δημόσια νοσοκομεία.

Διερωτήθηκε μάλιστα πως γίνεται να ζητάς από ένα γιατρό 68 και 69 ετών να συμμετέχει σε πρόγραμμα εφημεριών, στο πλαίσιο της πλήρους απασχόλησής του στο ΕΣΥ.