Α.Μακρυγιαννάκης : Καταστροφικό το  χρόνιο στρες για τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

«Το χρόνιο άγχος και η προσπάθεια των ζευγαριών να γίνουν γονείς, είναι μια εξίσωση εξαιρετικά δύσκολη», είπε στο patris.gr o Καθηγητής και Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Αντώνης Μακρυγιαννάκης.

O κ. Μακρυγιαννάκης, οργάνωσε χθες ημερίδα με επίκεντρο την «Γυναίκα και το Στρες», με σημαντικούς ομιλητές όπως τον καθηγητή Γεώργιο Χρούσο και την καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, οι οποίοι έδωσαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στο κοινό, για το θέμα.

Η σύγχρονη γυναίκα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας, να επιτύχει την επαγγελματική της καταξίωση και να κατακτήσει τους στόχους και τις φιλοδοξίες της.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταλαμβάνεται από άγχος και στρες, καταστάσεις που αποτελούν μάστιγα της εποχής μας.

Το έντονο στρες επηρεάζει την καθημερινότητα, αυξάνει τον κίνδυνο για υπέρταση, έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Όπως μας είπε ο καθηγητής κ.Μακρυγιαννάκης το χρόνιο στρες, επηρεάζει σαφώς και την γονιμότητα.

Η γυναίκα αντιμετωπίζει το θέμα της διακοπής της περιόδου, της ελάττωσης του αριθμού των ωαρίων, της δραματικής μείωσης της ποιότητάς τους.

Στον άνδρα , μειώνεται η ποσότητα του σπέρματος, η κινητικότητα και η μορφολογία του και υπάρχει πρόβλημα στύσης ,ενώ και στα δυο φύλα μειώνεται δραματικά η σεξουαλική τους διάθεση.

Καταστροφικό είναι και στην προσπάθεια εξωσωματικής ,αφού ελαττώνει την επιτυχία της εγκυμοσύνης κατά 30%.

Η υπογονιμότητα, οι επιπλοκές στη διάρκεια της κύησης, ο πρόωρος τοκετός, οι μετέπειτα διαταραχές στην ανάπτυξη και την συμπεριφορά του παιδιού και η κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση είναι, επίσης, κάποιες από τις δυσμενείς συνέπειες του στρες στη γυναίκα.