Α. Γεωργιάδης: «Τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν και για να αυξήσουν το εισόδημα των γιατρών»

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του χθες, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τη δημοσιογράφο Άννα Λιβαθυνού, στο Action 24, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για την επαναλειτουργία του ΓΝΠΠ «Καραμανδάνειο» μετά την πυρκαγιά:

«Αυτό που έγινε στο Καραμανδάνειο προχθές είναι ένα μικρό θαύμα. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος και για τη διαχείριση που κάναμε κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους και τη Διοικήτρια του νοσοκομείου που έκαναν πραγματικά άριστη δουλειά. Το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά».

Για το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού:

«Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα όπως «σύγκρουση του Άδωνι με τους γιατρούς» και τα λοιπά. Δεν έχω καμία διάθεση σύγκρουσης με κανέναν γιατρό. Στην εξάμηνή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας έχοντας εντοπίσει από την αρχή ότι το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του παρόντος χρόνου αλλά και του μέλλοντος, έχω προχωρήσει σε μία πλειάδα πολλών κινήσεων, που σκοπό έχουν να θεραπεύσουν σε μόνιμη βάση αυτό το πρόβλημα.

Παραδείγματος χάρη, τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν και για να αυξήσουν το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών και να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να είναι στο ΕΣΥ. Δεύτερον, η απόφασή μου για τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ έγινε για να κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο οικονομικά ελκυστική, ώστε να έχει περισσότερους λόγους κάποιος όταν βλέπει μία πρόσκληση να λέει «ναι, θα πάω», παρά «όχι, δεν θα πάω», όπως δυστυχώς συμβαίνει τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο.

Τρίτον, η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να συνεργάζονται μαζί τους γίνεται ακριβώς για να συμπληρώσουμε το έλλειμμα του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων με τους ιδιώτες γιατρούς.

Επίσης, θεσπίσαμε 2.100 ευρώ επιμίσθιο, επιπλέον του μισθού δηλαδή, αν ένας γιατρός πάει από ένα αστικό κέντρο σε ένα νησί για να δουλέψει τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεσπίσαμε να μπορούν οι Δήμοι να τους δίνουν σπίτια και οι δαπάνες να μετράνε.

Έχουμε κάνει μία σειρά κινήσεων, που σκοπό έχουν να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα και σε πρώτο χρόνο, αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση».

Για τα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων και τη στάση των ιδιωτών γιατρών:

«Έχεις ένα νοσοκομείο για το οποίο έχεις κάνει προσκλήσεις για κάλυψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων πολλές φορές. Παραδείγματος χάρη, στη νήσο Κω, για τους τέσσερις παθολόγους έχουμε κάνει προκήρυξη 14 φορές και δεν πάνε. Το νοσοκομείο έχει μείνει πλέον χωρίς παθολόγο. Μπορεί να υπάρχει εφημερία χωρίς παθολόγο; Έχεις εννέα ιδιώτες παθολόγους γύρω – γύρω από το νοσοκομείο και κανέναν πλέον παθολόγο μέσα στο νοσοκομείο. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα ως Υπουργός Υγείας; Μπορώ να πω στους κατοίκους της Κω, της Σπάρτης, της Δράμας

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, τα λέμε του χρόνου και ας μη λειτουργεί το νοσοκομείο». Υπάρχει αυτή η επιλογή; Κατά τη γνώμη μου αυτή η επιλογή δεν υπάρχει».

«Όλη η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες το μήνα και εισπράξαμε σχεδόν καθολική άρνηση. Πιστεύετε ότι το να πάει ένας ιδιώτης παθολόγος, την ώρα που το νοσοκομείο δίπλα του έχει πραγματικό πρόβλημα λειτουργίας και να κάνει δύο εφημερίες το μήνα είναι τόσο μεγάλη θυσία προς τους συμπολίτες του, προς την κοινωνία, προς την πόλη του, προς το νησί του; Είναι τόσο μεγάλη θυσία;».

«Κάνω μια ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και τους λέω: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό “κόψε το λαιμό σου”. Γιατί όταν του λέμε ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει παθολόγο και η μόνη σου επιλογή είναι να πας σε παθολόγο στον ιδιωτικό τομέα, είναι σα να του λέμε ή θα έχεις λεφτά να πληρώσεις ή μείνε χωρίς γιατρό. Με συγχωρείτε, εγώ αυτό δεν μπορώ να το πω».

«Εγώ δεν φλέγομαι να πάρω κατασταλτικά μέτρα, προφανώς το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι. Εγώ λέω: σας προσφέρουμε μπλοκάκι, θα πληρώνεστε όσο οι γιατροί του ΕΣΥ για να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, βοηθήστε μας. Και μέχρι του χρόνου θα έχουμε σκεφτεί και άλλες λύσεις μήπως καταφέρουμε και καλύψουμε τα κενά».

Για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις Κασσελάκη με τους πολίτες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πιστεύω ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να είμαστε κλεισμένοι μόνο στα γραφεία μας, πρέπει να έχουμε επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Για τον κύριο Κασσελάκη, που λόγω του πλούτου που λέει ότι έχει είναι λίγο αποκλεισμένος από τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων, μπορεί να είναι διπλά χρήσιμο γιατί μπορεί να ακούσει και από τους απλούς ανθρώπους πώς βιώνουν την καθημερινότητά τους».

Για την επικείμενη συμφωνία Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας και τις αντιδράσεις του κ. Κασσελάκη:

«Εύχομαι πραγματικά για το καλό του τόπου να ολοκληρωθεί η συμφωνία που διαφαίνεται μεταξύ των επενδυτών της Παγκρητίου και της Τράπεζας Αττικής. Είναι η καλύτερη λύση που έχει εμφανιστεί όλα τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα σχεδόν η μοναδική πραγματική λύση. Ο κ. Κασσελάκης που διατείνεται ότι γνωρίζει από τραπεζικά και από καπιταλισμό, μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι αντιδρά σε μία συμφωνία τόσο καταφανώς ωφέλιμη για όλους. Για το συμφέρον του κράτους, των φορολογουμένων, των καταθετών και του συνόλου της εθνικής οικονομίας αυτό το εγχείρημα πρέπει να προχωρήσει και ο πέμπτος πυλώνας να δημιουργηθεί. Όποιος αντιμάχεται αυτή τη συμφωνία, προσπαθεί να εξυπηρετήσει κάποια άλλα συμφέροντα, όχι του κράτους πάντως».