Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Γιάννης Τσικανδηλάκης

Στο “πικ” βρίσκονται και πάλι οι ελλείψεις φαρμάκων στο Ηράκλειο. Επιπλέον, ενώ μειώνονται οι τιμές σε σκευάσματα που συνταγογραφούνται -σχετικές ανακοινώσεις για μείωση έως 7% έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας- έχουν εκτοξευθεί οι τιμές μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών Γιάννη Τσικανδηλάκη, “ένα στοματικό διάλυμα που πωλούνταν 1.40, τώρα πωλείται 6.10 ευρώ.  Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν” σημείωσε.

 

Ελλείψεις σε 120 φά ρμακα

Αναφερόμενος στις ελλείψεις είπε ότι από τα ράφια των φαρμακείων υπάρχει δυσκολία διάθεσης 120 πρωτότυπων σκευασμάτων.

Μεταξύ αυτών, πατς αυτοκόλλητα, παυσίπονα για καρκινοπαθείς) καρδιολογικά, ινσουλίνες, παιδιατρικά εμβόλια, αντιγριπικά εμβόλια, σπρέι για ασθενείς με ΧΑΠ, φάρμακα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.

 

“Δεν έχουμε αφήσει κανέναν χωρίς φάρμακα”

Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι μπορεί τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη να χορηγούνται με το σταγονόμετρο, αλλά όλοι οι ασθενείς καλύπτονται.

“Ο κόσμος ταλαιπωρείται, όταν έρχεται 4 και 5 φορές στο φαρμακείο, για να μπορέσει τελικά να προμηθευτεί τα φάρμακά του” είπε.

Υπενθυμίζεται ότι αλλαγές στον τρόπο ανατιμολόγησης των φαρμάκων φέρνει τροπολογία του Υπουργείου Υγείας.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι καταργείται η δυνατότητα αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων υπό προϋποθέσεις, όπως προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυξήσεις μέχρι ενός ποσοστού μπορούσαν να γίνουν σε περίπτωση που η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερη από την ελάχιστη τιμή της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, προβλεπόταν σταδιακή αύξηση μέχρι 10% και έως τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης. Στόχος ήταν η αποφυγή ελλείψεων ή αποσύρσεων φαρμάκων από την αγορά.

Επίσης, στην τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας   αναφέρεται ότι για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο αναφοράς πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 7% σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών.

 

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σχολιάζοντας την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, σημειώνει:

«Δρομολογείται επιτέλους η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων που έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Θα πρέπει, επίσης, να δρομολογηθεί και η διαδικασία ορισμού τιμών νέων φαρμάκων που και αυτή έχει καθυστερήσει. Η προτεινόμενη τροπολογία δίνει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις τιμές, αφού αποφεύγονται οι διακυμάνσεις λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών και προβλέπεται μέγιστη ετήσια μείωση.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης».