Δεν είναι μια καθόλου ευχάριστη έκπληξη ενώ απολαμβάνουμε μια λαχταριστή ομελέτα, ξαφνικά να κάνουν την εμφάνισή τους κομματάκια από τσόφλια στη μπουκιά μας. Έχει συμβεί σε όλους, όμως, όταν λέμε πως τα τσόφλια από τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν, δεν είχαμε ακριβώς αυτή την εμπειρία στο μυαλό μας. Το τσόφλι, παραμένει όπως και να έχει, κομμάτι του αυγού, και μπορεί να δώσει και αυτό με τη σειρά του στον οργανισμό μας διάφορα θρεπτικά συστατικά. Και κυρίως, αποτελεί και πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
Γιατί πρέπει να τους δώσουμε μια ευκαιρία
Αποτελούν μια ιδιαίτερα αποδοτική και οικονομική πηγή ασβεστίου. Η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο είναι μεγαλύτερη από πολλά συμπληρώματα διατροφής. Η ένταξή τους στη διατροφή μας και μπορεί να βοηθήσει την υγεία των οστών μας. Παράλληλα, η μεμβράνη που βρίσκουμε στην εσωτερική πλευρά στα τσόφλια των αυγών είναι φτιαγμένη κυρίως από κολλαγόνο. Η κατανάλωσή της προωθεί τη φυσική παραγωγή του από τον οργανισμό μας.
Πώς όμως μπορούν α καταναλωθούν με ασφάλεια;
Καλά όλα αυτά, αλλά τα τσόφλια, αν δεν τα βοηθήσουμε κι εμείς με τον τρόπο μας, δεν είναι αρκετά καθαρά ώστε να καταναλωθούν μετά από ένα απλό πλύσιμο στον νεροχύτη. Για να βεβαιωθούμε πως δεν υπάρχουν πάνω τους βακτήρια και ίχνη ωμού αυγού, αφού σπάσουμε τα αυγά και κρατήσουμε μόνο τα τσόφλια, τα τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, ώστε να αποστειρωθούν.
Και πώς τα τρώμε τελικά;
Ο καλύτερος τρόπος, αφού τα αποστειρώσουμε, είναι να τα κάνουμε σκόνη σε ένα γουδί ή μπλέντερ. Αφού γίνουν λεπτή σκόνη, μπορούν να προστεθούν σε άπειρες συνταγές, αρκεί να έχουμε φαντασία. Μπορούμε να τα προσθέσουμε σε κάθε σμούθι, κάνοντάς το ακόμη πιο θρεπτικό, αλλά και σε κάθε παρασκευή ζυμαριού, όπως για ψωμί, κέικ, μπισκότα και κουλούρια. Ακόμη, και σε μια καλά χυλωμένη σούπα ή βελουτέ, την ώρα που μαγειρεύεται.