Το «χάπι» της μακροζωίας – 9 τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε

Αυτά τα αγαπημένα τρόφιμα είναι αποδεδειγμένα ότι καταπολεμούν ασθένειες και είναι το «σωσίβιο» της μακροζωίας. Φυσικά, είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία και ισορροπία στη διατροφή μας, αλλά ορισμένες επιλογές προορίζονται να βρίσκονται στο διατροφικό σας μενού πιο συχνά. Ας δούμε μαζί εννέα τροφές που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα…

1.Ελαιόλαδο

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το ελαιόλαδο ως τον ακρογωνιαίο λίθο της συχνά διαφημιζόμενης μεσογειακής διατροφής, με τη μακροζωία.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, τον διαβήτη και την υψηλή πίεση. Μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το ελαιόλαδο μπορεί να εφαρμοστεί ως ενυδατικό. Για αυτό επιλέξτε έξτρα παρθένο λάδι καλής ποιότητας και χρησιμοποιήστε το με φειδώ.

2.Μούρα

Όλα τα φρούτα μας κάνουν καλό. Αλλά ιδιαίτερα τα μούρα με έντονο χρώμα έχουν πολλά οφέλη: είναι πλούσια σε φλαβοειδή, γνωστά αντιοξειδωτικά. Οι χρωστικές ανθοκυανίνης που παρέχουν το έντονο χρώμα τους έχουν μια σειρά από ιδιότητες προστασίας από ασθένειες.

Τα μούρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

3.Σολομός

Η κατανάλωση σολομού φαίνεται να μειώνει την καρδιακή ανεπάρκεια, αρκεί να σερβίρεται υγιεινά, ψημένος και όχι τηγανητός. Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που μπορούμε να λάβουμε μόνο από τη διατροφή. Είναι βασικό για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Έρευνα έχει δείξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου δεν παρέχουν την ίδια προστασία έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας όπως η κατανάλωση πραγματικού ψαριού.

4.Δημητριακά ολικής αλέσεως

Σε μια μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 300.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, εκείνοι που είχαν την υψηλότερη ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή τους, ειδικά από δημητριακά ολικής αλέσεως, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα χρόνια.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γνωστό ότι βοηθούν την καρδιά, καταπολεμούν τον καρκίνο και βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη.

5.Μαύρη σοκολάτα

Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κακάο με την σωστή λειτουργία του συκωτιού, αλλά και την προστασία της καρδιαγγειακής και ψυχικής υγείας. Δοκιμάστε μια μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 65% κακάο, για πολλαπλά οφέλη.

Η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή δεν περιέχουν τόσες πολλές φλαβονόλες (αντιοξειδωτικά), καθώς μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

6.Ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα πεκάν είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από θρόμβους αίματος και καρδιακή προσβολή.

Έρευνες δείχνουν ότι μπορούν επίσης να ελέγξουν το σάκχαρό σας, να περιορίσουν την όρεξή σας και να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας. Σε μια μελέτη σε περισσότερους από 100.000 άνδρες και γυναίκες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά ξηρούς καρπούς ζούσαν μεγαλύτερη και πιο υγιεινή ζωή.

7.Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο και ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Προστατεύουν τα οστά και την όρασή σας και μπορεί να συμβάλουν στην επιβράδυνση της γήρανσης. Τα χόρτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά είναι χαμηλά σε θερμίδες, επομένως σας χορταίνουν χωρίς να σας παχαίνουν.

8.Όσπρια

Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε όσπρια (φασόλια, φακές και ρεβίθια) φαίνεται να προλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο και να βελτιώνει το σάκχαρο στο αίμα. Μια αυστραλιανή μελέτη σε ηλικιωμένους σε τέσσερις χώρες διαπίστωσε ότι όλοι είχαν κάτι κοινό: όσοι έτρωγαν τα περισσότερα όσπρια ήταν πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερα χρόνια αργότερα.

9.Γιαούρτι

Μας αρέσει το γιαούρτι γιατί μας δίνει όλα τα οφέλη σε βιταμίνες, μέταλλα και ασβέστιο ενός γαλακτοκομικού προϊόντος.

Αλλά περιέχει επίσης Lactobacillus acidophilus, ένα φιλικό βακτήριο που μπορεί να εξαφανίσει τους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες στο σώμα μας. Το γιαούρτι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πάντων, από την υψηλή χοληστερόλη μέχρι τον διαβήτη τύπου 2 έως τις εντερικές διαταραχές. Η κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια προσπάθεια και ας βάλουμε στη διατροφή μας όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα από την παραπάνω λίστα στη διατροφή μας.