Το Απάκι, ανάμεσα στα καλύτερα πιάτα με χοιρινό στον κόσμο!

Η παγκόσμια γαστρονομική ιστοσελίδα που μοιράζεται συχνά τα καλύτερα πιάτα από όλο τον κόσμο, αυτή τη φορά, «ξαναχτύπησε», παρουσιάζοντας τα 50 καλύτερα πιάτα με χοιρινό.

Πρώτο από όλα είναι το Lechona, ένα παραδοσιακό Κολομβιανό πιάτο που αποτελείται από ένα ολόκληρο ψητό γουρούνι γεμιστό με κρεμμύδια, αρακά, ρύζι, φρέσκα βότανα και διάφορα μπαχαρικά. Το κρέας ψήνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει τρυφερό και ζουμερό και παρασκευάζεται συνήθως για γιορτές και πανηγύρια, σύμφωνα με το Taste Atlas.

Το κοντοσούβλι στην 8η θέση του Taste Atlas

Η λατινική Αμερική με το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο συμπληρώνουν όλες σχεδόν τις θέσεις της πρώτης δεκάδας, ωστόσο, σε αυτήν βρίσκεται και ένα ελληνικό που δεν είναι άλλο από το κοντοσούβλι.

Στην 8η θέση λοιπόν, φιγουράρει το κοντοσούβλι για το οποίο γράφει το Taste Atlas: «Είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται σε σούβλα και μαγειρεύονται αργά σε ψησταριά όπως το σουβλάκι. Η μαρινάδα συχνά περιέχει συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί.

Αφού μαριναριστεί, το κρέας τοποθετείται σε μια μεγάλη σούβλα και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδευόμενο από πίτα, τζατζίκι, και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών.

Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για το Πάσχα, αλλά σήμερα μπορεί να βρεθεί στα μενού των ελληνικών ταβερνών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Στην 11η θέση η γουρνοπούλα

Λίγο πιο κάτω, στην 11η θέση βρίσκεται η γουρνοπούλα. «Η γουρνοπούλα ή γουρουνόπουλο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που κατάγεται από τη Μεσσηνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Καλαμάτα. Το πιάτο αποτελείται από ένα γουρουνόπουλο που ψήνεται στη σούβλα. Το γουρουνάκι τοποθετείται στη σούβλα και στην κοιλιά του μπαίνει ένα μείγμα αλατιού και ρίγανης.

Η κοιλιά ράβεται και το γουρουνάκι ψήνεται στη σούβλα σε δυνατή φωτιά για περίπου δέκα ώρες. Μόλις ψηθεί, το μισό βάρος του γουρουνιού θα έχει φύγει, αλλά κανείς δεν ενοχλείται, καθώς το κρέας θα γίνει γλυκό, ενώ το δέρμα θα γίνει τραγανό. Το πιάτο χρονολογείται από την εποχή της τουρκικής κατοχής» σημειώνει ο γαστρονομικός οδηγός.

Και μια κρητική λιχουδιά ανάμεσα στις 50 καλύτερες για χοιρινό του Taste Atlas
Τέλος, όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, στην 32η θέση βρίσκεται το απάκι.

Απάκι

«Μια κρητική λιχουδιά που συνήθως παρασκευάζεται με παστό χοιρινό φιλέτο, το οποίο καπνίζεται με συνδυασμό ξύλου και διαφόρων βοτάνων, όπως ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι ή φασκόμηλο. Πιστεύεται ότι αυτός ο τρόπος παρασκευής προέρχεται από τους βυζαντινούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούσαν για να διατηρήσουν το κρέας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν και συνήθως απολαμβάνεται ως μεζές όταν κόβεται σε λεπτές λωρίδες, το απάκι ενσωματώνεται εύκολα σε ομελέτες ή σαλάτες, ενώ μπορεί επίσης να μαγειρευτεί σύντομα και να συνδυαστεί με ζυμαρικά ή ρύζι» γράφει το Taste Atlas.

πηγή: iefimerida.gr