Τι προσφέρουν τα ομαδικά σπορ στην παιδική ηλικία

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε σχεδόν 900 παιδιά από την Ολλανδία. Τι λέει ένας ειδικός.

Εάν το παιδί σας συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα, θα χαρείτε να μάθετε ότι δεν αποκομίζει απλώς δεξιότητες που ωφελούν την υγεία και την κοινωνικοποίησή του, αλλά «ακονίζει» εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη.

Οι εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου είναι ανώτερες γνωστικές δεξιότητες. Εκτός από τη μνήμη συμπεριλαμβάνουν ενδεικτικά:

  • Την εστίαση της προσοχής και την συγκέντρωση
  • Την προσαρμοστική ικανότητα
  • Τον συναισθηματικό έλεγχο
  • Την οργάνωση της σκέψης και της συμπεριφοράς
  • Οι δεξιότητες αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση, προσοχή, οργάνωση, επίλυση προβλημάτων, προσαρμογή κ.λπ.

Πρόσφατη μελέτη στην Ολλανδία έδειξε ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα έχουν καλύτερες εκτελεστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η εστίαση της προσοχής, η προσαρμοστική ικανότητα και ο συναισθηματικός έλεγχος.

Πώς μπορούν, όμως, αθλήματα όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο να βελτιώνουν αυτές τις δεξιότητες; Η απάντηση πιθανώς κρύβεται στην αδιάκοπη εξάσκησή τους στη διάρκεια αυτών των αθλημάτων, απαντά ο αθλητικός ψυχολόγος Dr. Matthew Sacco, από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα, πρέπει διαρκώς να σκέφτονται τους συναθλητές τους και να θυμούνται τις οδηγίες του προπονητή τους. Πρέπει ακόμα να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις, να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να προσέχουν τι κάνουν οι αντίπαλοί τους.

Ανάλογες δεξιότητες χρησιμοποιούν και στο σχολείο, αλλά με τα ομαδικά αθλήματα η χρήση είναι πιο εντατική και γρήγορη, διευκρινίζει.

Τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνουν επίσης τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Μειώνουν επίσης τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 880 παιδιά από τη βόρεια Ολλανδία. Οι ερευνητές εξέτασαν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους σε προσχολική ηλικία (5-6 ετών) και σε σχολική (10-11 ετών). Στην ηλικία των 10-11 ετών τα παιδιά υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στην προσχολική ηλικία, δεν επηρέαζαν ιδιαίτερα τις εκτελεστικές λειτουργίες τους στα 11 τους χρόνια.

Ωστόσο υπήρχε μία εξαίρεση: όσα συμμετείχαν από προσχολική ηλικία σε ομαδικά σπορ, είχαν καλύτερες εκτελεστικές λειτουργίες (π.χ. μνήμη) σε σύγκριση με όσα συμμετείχαν σε ατομικά αθλήματα.

Παραδείγματα ομαδικών αθλημάτων στα οποία συνήθιζαν να συμμετέχουν τα παιδιά ήταν το ποδόσφαιρο και η πετοσφαίριση (βόλεϊ). Στα ατομικά αθλήματα συμπεριλαμβάνονταν πολεμικές τέχνες, κολύμβηση και ενόργανη γυμναστική.

Πηγή: iatropedia.gr