Γαλοπούλα και κουραμπιέδες. Δύο από τις λιχουδιές που θα συναντήσουμε σε κάθε σπίτι την περίοδο αυτή. Δύο από τις λιχουδιές που είναι πολύ πιθανόν από ένα σημείο και μετά να καταλήξουν στα σκουπίδια, γιατί απλά… μπουχτίσαμε.
Μπορούμε, όμως, να αξιοποιήσουμε ό,τι έμεινε, δημιουργώντας νέα πιάτα με τη βοήθεια του σεφ Γιώργου Καουκάκη. Μια πράξη που θα περιορίσει και το χριστουγεννιάτικο διατροφικό μας αποτύπωμα και θα ξεκουράσει τη γευστική μας παλέτα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, η σπατάλη αποτελεί βασικό πρόβλημα στον χώρο των τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίας.
«Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 29% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι δεν σπαταλούν καθόλου τρόφιμα. Η πλειοψηφία, σε ποσοστό 60%, δηλώνει ότι σπαταλά μέχρι 10%. Το 9% ότι σπαταλά από 10-25% και το 2% πάνω από 25%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικιακή σπατάλη τροφίμων ξεπερνά τους 300 χιλ. τόνους ετησίως. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν ψωμί και αρτοσκευάσματα, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, γλυκά και σνακ, γάλα», αναφέρει σχετικό δελτίο.
Συνταγή για σαλάτα με γαλοπούλα, αβοκάντο και dressing εσπεριδοειδών
Ο πιο απλός τρόπος να αξιοποιήσεις τη γαλοπούλα, είναι να την κόψεις σε μπουκιές και να τη βάλεις σε μια σαλάτα. Έτσι, έχεις ένα γεύμα ιδανικό για να «ξεφουσκώσεις» μετά το φαγοπότι.
Υλικά
- γαλοπούλα που έχει περισσέψει, ξεκοκαλισμένη
- φρέσκα ανάμεικτα σαλατικά (π.χ. baby ρόκα, baby σπανάκι, μαρούλι Romaine, ραντίτσιο)
- 1 μέτριο αβοκάντο, ώριμο
- 2 φέτες κατσικίσιο τυρί κορμό με κρούστα
Για το dressing
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- χυμός από 1 λεμόνι
- χυμός από 1 λάιμ
- 100ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Γκρατινάρουμε το τυρί στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 4-5 λεπτά.
Παράλληλα, κόβουμε την γαλοπούλα που έχει περισσέψει σε μπουκιές και το αβοκάντο σε κύβους.
Ξεπλένουμε τα σαλατικά, τα στεγνώνουμε και βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μια μπασίνα.
Αναμειγνύουμε τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Συνταγή για cheesecake από κουραμπιέδες
Για να φτιάξουμε τη βάση ενός cheesecake, χρησιμοποιούμε συνήθως μπισκότα. Ένα είδος μπισκότου είναι και οι κουραμπιέδες, από τους οποίους τινάζουμε όσο μπορούμε την άχνη ζάχαρη.
Υλικά
Για τη βάση
- 300 γρ. κουραμπιέδες (χωρίς την άχνη ζάχαρη)
- 1 σφηνάκι αρωματικό λικέρ της επιλογής μας
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
- 600γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη (από τους κουραμπιέδες)
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 3-4 σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε αρχικά τη βάση, χτυπώντας τους κουραμπιέδες, το λικέρ και το βούτυρο στο μίξερ, σε μεγάλη ταχύτητα.
Μόλις το μείγμα γίνει ομοιογενές, το ρίχνουμε προσεκτικά σε ένα τσέρκι μεσαίου μεγέθους και το πατάμε καλά ώστε να απλωθεί παντού. Φροντίζουμε, προηγουμένως, να έχουμε καλύψει το τσέρκι με αντικολλητικό χαρτί (τόσο τη βάση όσο και γύρω-γύρω).
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το μείγμα της κρέμας, χτυπώντας το τυρί, τη ζάχαρη άχνη, την κρέμα γάλακτος και το λεμόνι. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 3 ώρες.
Μόλις το cheesecake παγώσει, μπορούμε να το ξεφορμάρουμε και να το σερβίρουμε με μαρμελάδα ή φρέσκα φρούτα.