Παραδοσιακή κερκυραϊκή μαγειρίτσα με συκωταριά και μάραθο. Δεν μοιάζει τόσο με σούπα όσο με ζουμερό… μαγειρευτό.
Μια ωραία εναλλακτική πρόταση για τη μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 αρνίσια συκωταριά, καλά πλυμένη, ψιλοκομμένη
- 1 αρνίσια κοιλιά, καλά πλυμένη και ψιλοκομμένη (προαιρετικά – εναλλακτικά βάζουμε περισσότερα έντερα και μισή συκωταριά επιπλέον)
- 1 εντεριά, καλά πλυμένη και ψιλοκομμένη
- το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 5 χλωρά σκορδάκια, ψιλοκομμένα (αυτή την εποχή βρίσκουμε σε μεγάλες λαϊκές αγορές – εναλλακτικά, βάζουμε 2 -3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, με διαφορετικό αρωματικό αποτέλεσμα)
- 1/4 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 6- 7 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
- 1/3 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι (ή όσο καυτερό μας αρέσει και αντέχουμε)
- 40 ml χυμός λεμονιού (προαιρετικά)
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για την συνταγή τσιλιχούρδα ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα εντόσθια για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να πιουν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι και τον πελτέ και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια και τα μυρωδικά και σοτάρουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.
- Aλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 400 ml ζεστό νερό και, όταν αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα εντόσθια.
- Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς (όχι πολύ) η σάλτσα.
- Eλέγχουμε το αλατοπίπερο, ρίχνουμε το λεμόνι, αν βάλουμε, και αποσύρουμε την τσιλίχουρδα από τη φωτιά.
ΠΗΓΗ:
gastronomos.gr