Υπάρχουν όμως και πολλές τροφές τις οποίες όχι μόνο συναντάμε σε πολλές δίαιτες, αλλά έχουν γίνει και μόδα. Σκεφτείτε μόνο σε πόσες συνταγές βλέπουμε τον τελευταίο καιρό το αγαπημένο μας (ή μου) αβοκάντο. Φυσικά και είναι μια πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το καταναλώνουμε σε αμέτρητες ποσότητες καθημερινά.
Σίγουρα, όπως έχουμε ξαναπεί, η ισορροπία φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα… Αυτό που μπορεί να σας κάνει όμως να ακολουθήσετε πιο εύκολα έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής είναι να εκμεταλλεύεστε μέσα στην εβδομάδα σας πηγές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, και να αποφεύγετε αυτές που περιέχουν πολύ αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.
Πάμε όπως να δούμε κάποιες από αυτές τις τροφές που έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και εγώ προσωπικά έχω βάλει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μου;
Τα αυγά
Είναι μία ολοκληρωμένη τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, ιώδιο, βιταμίνη D και πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε όποιο γεύμα σας και να τα προτιμήσετε, είτε πρωινό είτε σνακ είτε μεσημεριανό / βραδινό, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας φέρουν κορεσμό χωρίς να γεμίσουν τον οργανισμό σας περιττές θερμίδες. Αυτό σίγουρα εξαρτάται και από τον τρόπο μαγειρέματος αλλά και από την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, φαίνεται να μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών σε υγιείς ενήλικες. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αυγά δείτε εδώ.
Τα μούρα… βατόμουρα, μύρτιλα και σμέουρα
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αλλά χαμηλά σε θερμίδες, όχι μόνο θα δώσουν την απόλυτη γεύση στο πρωινό ή στο δεκατιανό σας, αλλά θα σας κάνουν και να λατρέψετε τα smoothies! Όπως έχει βρεθεί από έρευνες, τα αντιοξειδωτικά βοηθάνε στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν τον οργανισμό από βλάβες που μπορεί να προκληθούν από τις ελεύθερες ρίζες. Οι φυτικές ίνες, για τις οποίες σας έχω ξαναμιλήσει εδώ, βοηθάνε στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ είναι απαραίτητες για να μας φέρνουν κορεσμό και να μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Ο λιναρόσπορος
Είναι ένας σπόρος που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό. Θεωρείται ένα λειτουργικό τρόφιμο, δηλαδή με βάση διάφορες επιστημονικές έρευνες φαίνεται να οφελεί την υγεία, και τον συναντάμε σε πολλές μπάρες, πρωινά, σαλάτες, ψωμιά, κριτσίνια και σε smoothies. Είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγγάνιο. Περιέχει Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, α-λινολενικό οξύ, λιγνάνες και είναι υψηλός σε πρωτεΐνη. Φαίνεται μάλιστα να βοηθάει στην πρόληψη από κάποιες χρόνιες ασθένειες, όπως είναι οι καρδιαγγειακές ασθένειες και ο διαβήτης τύπου 2.
Το τυρί cottage
Είναι χαμηλό σε θερμίδες και υψηλό σε πρωτεΐνη. Εγώ λατρεύω τη γεύση του, παρ’ όλο που ξέρω πως ίσως κάποιοι έχετε αντίθετη άποψη! Μπορείτε με αυτό το τυρί να συνοδεύσετε κάποιο δεκατιανό ή μεσημεριανό σας γεύμα, καθώς και τις βραδινές σας σαλάτες. Έτσι θα ξεκινήσετε να τρώτε ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό, μια και το cottage περιέχει λιγότερα λιπαρά σε σχέση με άλλα τυριά. Έχει 103 θερμίδες στα 100 γρ. και λόγω της πρωτεΐνης που περιέχει είναι κατάλληλο για να φέρει κορεσμό. Φαίνεται να το χρησιμοποιούν πολύ άτομα που ασκούνται, μια και η πρωτεΐνη βοηθάει στην αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου και στο ΄΄χτίσιμο΄΄της μυϊκής μάζας. Αν είστε λοιπόν αθλητές, νομίζω θα πρέπει τουλάχιστον να το δοκιμάσετε!
Σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα φαγητά και λειτουργικά τρόφιμα που φαίνεται να κάνουν καλό στην υγεία και που θα μπορούσατε να προσθέσετε στη διατροφή σας… Εγώ πάντως έχω προσθέσει τα παραπάνω και μπορώ να πω ότι είναι μία εβδομαδιαία ρουτίνα που δεν με κουράζει καθόλου.:)
Το άρθρο γράφεται με τη συνεργασία/επιμέλεια της διατροφολόγου Άννας Μαρίας Βολανάκη, MSc, BDA, SENr, INDI.