Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα αυστηρής νηστείας, δηλαδή φαγητού χωρίς λάδι. Εκείνη τη μέρα βράζουν πικρόβρουβες με χοχλιούς και τους βάζουνε μόνο ξύδι, άλλο ένα από τα φαγητά της Μεγάλης Παρασκευής στην Κρήτη είναι και η αλάδωτη ταχινόσουπα με δίκοκκο στάρι ή αλλιώς (ζέα).
Υλικά:
1 φλιτζάνι στάρι σπασμένο
5 κουταλιές της σούπας σησαμοπολτό (ταχίνι)
αλάτι
νερό
Διαδικασία:
Αποβραδίς, βάζουμε σε νερό με λίγο αλάτι το στάρι για να μουλιάσει.
Την άλλη μέρα, σε κατσαρόλα, με νερό που έχει βράσει ρίχνουμε το στάρι, το αλάτι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει, 15 λεπτά περίπου.
Έπειτα, ρίχνουμε το σησαμοπολτό, αφού πρώτα τον έχουμε αραιώσει, με λίγο ζωμό από το φαγητό, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να πάρει μια βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρουμε ως σούπα. Αν θέλουμε προσθέτουμε χυμό από λεμόνι.
Από τη Λένα Ηγουμενάκη πρόεδρο του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας