Λίγες μέρες αφότου το «Taste Atlas» προκάλεσε αντιδράσεις με τη λίστα του για τα κορυφαία street food στον κόσμο -όπου ο γύρος και το σουβλάκι είχαν υποβαθμιστεί- η γνωστή γαστρονομική πλατφόρμα επανέρχεται, αυτή τη φορά αποκαθιστώντας τις σχέσεις της με το ελληνικό κοινό. Στη νεότερη κατάταξή του, που αφορά τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή.
Πιο αναλυτικά, οι δύο πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνονται από παραδοσιακές ελληνικές σαλάτες, με τον ντάκο να κερδίζει τη νούμερο ένα θέση.
Σύμφωνα με το Taste Atlas, το πιάτο αυτό από την Κρήτη αποτελεί έναν γευστικό συνδυασμό από ξηρό κρίθινο παξιμάδι, μυζήθρα, ντομάτα, ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Συχνά, το παξιμάδι αρωματίζεται με λίγο σκόρδο και πασπαλίζεται με θαλασσινό αλάτι, δημιουργώντας ένα πιάτο που παντρεύει την απλότητα με τη νοστιμιά.
Ακολουθεί η χωριάτικη σαλάτα, ή αλλιώς «Greek salad», η οποία παρουσιάζεται ως το εθνικό πιάτο της Ελλάδας. Περιλαμβάνει ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο κρεμμύδι, ελιές, πιπεριές και φέτα -άλλοτε κομμένη σε φέτες, άλλοτε θρυμματισμένη. Η σαλάτα συνήθως συνοδεύεται από ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ένα ντρέσινγκ βασισμένο στο ελαιόλαδο, με προσθήκη λεμονιού ή ξιδιού, ανάλογα με την περιοχή.
Η παρουσία της Ελλάδας δεν σταματά εκεί, αφού άλλες δύο ελληνικές σαλάτες συγκαταλέγονται στη λίστα των 50 κορυφαίων. Στην 28η θέση, βρίσκουμε τα βραστά χόρτα, σερβιρισμένα με λεμόνι και ελαιόλαδο, μια λιτή αλλά αυθεντική πρόταση της ελληνικής κουζίνας. Λίγο πιο κάτω, στην 40η θέση, εμφανίζεται η πατατοσαλάτα, η οποία χαρακτηρίζεται ως ευέλικτο συνοδευτικό. Σύμφωνα με την περιγραφή, περιέχει πατάτες κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς και ντρέσινγκ που μπορεί να περιλαμβάνει ελαιόλαδο, μουστάρδα, γιαούρτι ή μαγιονέζα, με προσθήκες όπως βραστά αυγά, λαχανικά, ελιές και μυρωδικά. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητος.
Οι σαλάτες που συμπληρώνουν την πεντάδα
Μαζί με τις δύο ελληνικές σαλάτες, τις πρώτες πέντε θέσεις της λίστας ολοκληρώνουν επιλογές από την Τυνησία, την Ιταλία και τον Λίβανο.
Στην τρίτη θέση, συναντάμε τη σαλάτα Χούρια από την Τυνησία, η οποία φτιάχνεται με βραστά καρότα που πολτοποιούνται και αναμειγνύονται με σκόρδο, ελαιόλαδο, ξύδι και κύμινο. Το πιάτο συχνά γαρνίρεται με μαϊντανό και μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον υλικά όπως αυγά, φέτα ή κόλιανδρο.
Ακολουθεί, στην τέταρτη θέση, η γνωστή ιταλική Caprese, που αποθεώνει τη μεσογειακή απλότητα με τη χρήση ώριμων ντοματών, φρέσκιας μοτσαρέλας και βασιλικού. Το Taste Atlas υπογραμμίζει ότι η αυθεντική εκδοχή δεν περιλαμβάνει βαλσάμικο ή άλλο ξίδι, παρά την κοινή παρανόηση.
Στην πέμπτη θέση, βρίσκουμε τη σαλάτα Fattoush, τυπική της Μέσης Ανατολής. Φτιάχνεται με ψημένη ή τηγανητή πίτα κομμένη σε κομμάτια, που συνδυάζεται με διάφορα λαχανικά, φρέσκα βότανα και το ιδιαίτερο άρωμα του σουμάκ.