Τα τσουρεκάκια είναι τα πασχαλινά κουλουράκια της Κρήτης, αυτά τα μυρωδάτα τσουρεκάκια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι της Λαμπρής.
Οι νοικοκυρές, τη Μεγάλη Πέμπτη, μαζί με τα ζυμωτά της Λαμπρής πλάθουν και τα τσουρεκάκια.
Παλαιότερα, όλα τα ζυμωτά της Λαμπρής τα έψηναν στο ξυλόφουρνο και όλη μέρα τα χωριά μοσχομύριζαν.
Υλικά:
αλεύρι όσο πάρει
1 ποτήρι φρέσκο βούτυρο
2 ποτήρια ζάχαρη
7 αυγά
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 φακελάκι αμμωνία
λίγη κανέλα
Διαδικασία:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε *μοσόρα χτυπάμε το βούτυρο, ρίχνουμε και τη ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει.
Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, εναλλάξ με το γάλα, τη κανέλα, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη μας.
Σκεπάζουμε τη μοσόρα με ζεστό πανί και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Με τα χέρια μας, πλάθουμε λεπτά ομοιόμορφα κορδόνια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες, βαρκούλες, κουλουράκια. Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ταψί (αφού πρώτα έχουμε βάλει μια λαδόκολλα) σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψήνονται.
Χτυπάμε ελαφρά με το πιρούνι ένα αυγό (προσθέτουμε στο αυγό και 2 κουταλιές σούπας νερό) και τα αλείφουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
Κρητική ντοπιολαλιά
μοσόρα: μεγάλη πήλινη ή μεταλλική λεκανίδα
Τη συνταγή παραχώρησες η Λένα Ηγουμενάκη Πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας