Ερευνητές από την Κίνα, βρήκαν σημαντικές διαφορές στη μικροχλωρίδα του εντέρου των παιδιών που κοιμούνται νωρίς το βράδυ σε σύγκριση με εκείνα που μένουν ξύπνια μέχρι αργά. Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά που πέφτουν νωρίς το βράδυ για ύπνο είχαν μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία στη χλωρίδα του εντέρου τους.
Τα ωφέλιμα βακτήρια όπως το Akkermansia muciniphila ήταν πιο άφθονα στα παιδιά που κοιμούνταν νωρίς το βράδυ. Αυτά τα βακτήρια σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και έχουν συνδεθεί με υγιείς γνωστικές λειτουργίες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο επαρκής ύπνος βελτιώνει την ακαδημαϊκή απόδοση, τη σωματική ανάπτυξη και σχετίζεται με υγιέστερα επίπεδα ΔΜΣ. Η τρέχουσα μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των προτύπων ύπνου των παιδιών και της μικροχλωρίδας του εντέρου τους. Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, αναφέρεται ότι οι ερευνητές ανέλυσαν τη γονιδιωματική δειγματοληψία κοπράνων από 88 υγιή παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση τις ώρες ύπνου τους: εκείνα που κοιμόντουσαν πριν τις 9:30 μμ. και εκείνα που κοιμούνταν αργότερα. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, τα ημερολόγια ύπνου κατέγραψαν παράγοντες όπως ο χρόνος για να κοιμηθεί κανείς, τα νυχτερινά ξυπνήματα, η αποτελεσματικότητα του ύπνου και η ποιότητα του ύπνου.
Η γονιδιωματική ανάλυση διαπίστωσε ότι τα παιδιά που πήγαιναν για ύπνο νωρίς είχαν μεγαλύτερη αφθονία ορισμένων ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Συγκεκριμένα, το Akkermansia muciniphila ήταν σημαντικά πιο διαδεδομένο στην ομάδα των παιδιών που κοιμόντουσαν νωρίς το βράδυ.
Επίσης, επικρατέστερα βακτήρια μεταξύ των παιδιών που κοιμούνταν νωρίς ήταν τα Holdemania filiformis, Firmicutes bacterium CAG-95, Streptococcus sp. Α12, Weissella confusa, Clostridium sp. CAG-253, Alistipes finegoldii και Eubacterium siraeum. Επιπλέον, τα επίπεδα των μυκήτων CAG-83 ήταν υψηλότερα στην ομάδα των παιδιών που κοιμόντουσαν νωρίς το βράδυ.
Τέλος, η μεταβολική ανάλυση έδειξε αυξημένη δραστηριότητα στον μεταβολισμό των αμινοξέων και στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών μεταξύ των ατόμων που κοιμούνταν νωρίς. Τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, υπονοώντας μια πιθανή σχέση με την υγεία και τη λειτουργία του εντέρου.