Τα μυστικά του ρακόμελου: Από την Κρήτη μέχρι το Άγιο Όρος

Η ακριβής προέλευση του ρακόμελου δεν είναι γνωστή, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες θεωρίες που έχουν επικρατήσει.

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή συνδέει το ρακόμελο με την Κρήτη. Οι παγωμένοι χειμώνες και η αφθονία μελιού και ρακής συνέβαλαν στην παρασκευή αυτού του ζεστού ροφήματος.

Ωστόσο και άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Αμοργός, έχουν δικές τους παραδοσιακές συνταγές .

Μια άλλη θεωρία θέλει τους μοναχούς του Αγίου Όρους να είναι οι δημιουργοί του ρακόμελου. Σύμφωνα με αυτήν, χρησιμοποιούσαν το μείγμα ρακής, μελιού και μπαχαρικών για να ενισχύσουν τις σωματικές και πνευματικές τους αντοχές.

Μια λιγότερο γνωστή εκδοχή τοποθετεί την προέλευση του ρακόμελου στον 12ο αιώνα, όταν η Πελοπόννησος βρισκόταν υπό φραγκική κατοχή.

Ανεξάρτητα από την ακριβή προέλευσή του, το ρακόμελο είναι αναμφισβήτητα ένα ποτό με μακρά ιστορία και βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση.

Ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα

Το ρακόμελο από τα παλιά θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τον πονόλαιμο και τον βήχα.
Ο συνδυασμός της ρακής, του μελιού και των μπαχαρικών δημιουργεί ένα ποτό με πλούσια γεύση και άρωμα, ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Το ρακόμελο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής φιλοξενίας και συνοδεύει πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Πως θα το απολαύσουμε καλύτερα

Σέρβιρετε το ρακόμελο σε μικρά ποτήρια για να διατηρηθεί η ζεστασιά του.

Το ρακόμελο πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό.

Οι ποσότητες των υλικών μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το γούστο μας.

Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με διάφορες συνταγές και να βρείτε την δική σας αγαπημένη.

Γαρνίρετε το ποτήρι σας με ένα στικ κανέλας ή λίγη φλούδα πορτοκαλιού.

Ρακόμελο από την Κρήτη

Συστατικά

• 4 σφηνάκια τσικουδιά
• 2 κ.γ. μέλι
• 4 κεφαλάκια γαρύφαλο
• 1 ξυλάκι κανέλας

Οδηγίες

1. Ρίχνουμε στο μπρίκι τόσα ποτηράκια τσικουδιά, όσα θέλουμε να φτιάξουμε, λίγη κανέλα (όχι πολύ, γιατί θα πικρίσει) και τα γαρύφαλα και το βάζουμε σε σιγανή θερμοκρασία.
2. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μέλι, από μισή κουταλιά του γλυκού, για κάθε ποτήρι που θα φτιάξουμε.
3. Ανακατεύουμε συνεχώς και πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία, γιατί από τις αναθυμιάσεις της τσικουδιάς, υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
4. Μόλις αρχίσει και “γουργουρίζει”, βγάζουμε το μπρίκι και σερβίρουμε. Φροντίζουμε σε κάθε ποτήρι να υπάρχει και από ένα κεφαλάκι γαρύφαλου.

Ψημένη ρακή Αμοργού
(Συνταγή από τον Γαστρονόμο)

Υλικά

Για περίπου 2 λίτρα
• 1.500 ml ρακή
• 2 ξυλάκια κανέλας
• 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου
• 2 κλαδάκια φλισκούνι
• 2 κλαδάκια αλεσφακιά (φασκόμηλο)
• 1 κιλό ζάχαρη

Διαδικασία

1. Για να ετοιμάσουμε την ψημένη ρακή σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ρακή, 750 ml νερό, την κανέλα, τον γλυκάνισο, το φλισκούνι και το φασκόμηλο και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσουν δυνατά τα υγρά.
2. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι για 1-2 λεπτά. Σουρώνουμε σε ένα σκεύος.
3. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να γίνει μια σκουρόχρωμη καραμέλα.
4. Ανακατεύουμε προς το τέλος με ξύλινη κουτάλα.
5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με προσοχή (γιατί θα αφρίσει και θα πιτσιλάει) ρίχνουμε μέσα το μείγμα της ρακής.
6. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ.
7. Αδειάζουμε σε μπουκάλι.
8. Σερβίρουμε την ψημένη ρακή παγωμένη ή σε θερμοκρασία δωματίου.