Ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά του χειμώνα (και όχι μόνο) είναι ο τραχανάς, ο οποίος εκτός από πολύ νόστιμος έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού.
Βασικό χαρακτηριστικό που καθιστά τον τραχανά τόσο ωφέλιμο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προϊόν ζύμωσης, όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και ορισμένα τουρσιά σε άλμη. Τα τρόφιμα αυτά προωθούν την καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, «ταΐζοντας» τα καλά βακτήρια του εντέρου και του στομάχου.
Η διατροφική αξία του τραχανά
- Ανά 100γρ (½ φλιτζάνι) ωμού τραχανά περιέχονται
- Θερμίδες (kcal): 398
- Πρωτεΐνη (γρ): 16,3
- Λιπαρά (γρ): 12
- Κορ. Λιπαρά (γρ): 7,1
- Υδατάνθρακες (γρ): 58,2
- Φυτικές Ινες (γρ): 1,1
Τα οφέλη του τραχανά
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι τροφές που αποτελούν προϊόν ζύμωσης όπως ο τραχανάς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διάφορων παθήσεων του πεπτικού συστήματος και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Επιπλέον, ο τραχανάς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών μας. Οι υδατάνθρακες και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει χαρίζουν ενέργεια στον οργανισμό.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Κατερίνα Νταλέ, ο τραχανάς «περιέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα και σε φυτικές ίνες και κυρίως β-γλυκάνη οι οποίες συμβάλλον στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθά στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην καλή υγεία της καρδιάς».
Η ίδια συστήνει ο τραχανάς να συνοδεύεται με τυρί ή γιαούρτι, για να δημιουργήσετε ένα πλήρες γεύμα.
Συμβουλή. Για να δημιουργήσεις ένα πλήρες γεύμα συνόδεψε το με μια πηγή πρωτεΐνης όπως τυρί ή γιαούρτι.