Τα φυτά διαθέτουν μια μορφή νοημοσύνης και είναι ικανά να λύνουν προβλήματα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα φυτά μπορούν να αντιληφθούν πότε τα έντομα προσβάλλουν ένα κοντινό φυτό και να αποτρέψουν μια επικείμενη επίθεση απελευθερώνοντας μια χημική ουσία που τα καθιστά ακατάλληλη πηγή τροφής. Προφανώς, τα φυτά είναι ικανά να λύσουν προβλήματα.

Οι ειδικοί ζητούν τώρα να επαναπροσδιοριστεί η νοημοσύνη ώστε να συμπεριλάβει την επίλυση προβλημάτων. Η νοημοσύνη αξιοποιεί τη λειτουργία ενός κεντρικού νευρικού συστήματος που μεταδίδει μηνύματα σε άλλα νεύρα ώστε να μπορούν να ερμηνεύουν πληροφορίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε έναν νέο ορισμό της νοημοσύνης.

Δεν υπάρχει συναίνεση για το τι είναι νοημοσύνη, ακόμη και μεταξύ των ειδικών στο ίδιο πεδίο, όπως φαίνεται από τους περισσότερους από 70 δημοσιευμένους ορισμούς που υπάρχουν για αυτή, σύμφωνα με τον καθηγητή οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας του Πανεπιστημίου Cornell, Andre Kessler .

Προηγούμενες μελέτες υποδηλώνουν ότι όταν τα φυτά αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως ζημιά στα φύλλα ή τους μίσχους τους, εκπέμπουν έναν ήχο δυσφορίας υψηλής συχνότητας. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι τα φυτά μπορεί να είναι σε θέση να ανακαλούν γεγονότα του παρελθόντος, να μετρούν, να αναγνωρίζουν συγγενείς τους και ακόμη και να λαμβάνουν αποφάσεις.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιδράσεις του φυτού Χρυσόβεργα ή Σολιντάγκο (Goldenrod) κατά την προσβολή του από σκαθάρια. Το φυτό που αναπτύσσεται σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, αντιλαμβάνεται τις πτητικές οργανικές ενώσεις των θηρευτών και αναπτύσσει την ίδια αμυντική στρατηγική για να τους αποκρούσει. Σύμφωνα με τον Kessler, αυτό ξεπερνά την επικρατούσα αντίληψή μας για τη νοημοσύνη. Το φυτό τροποποιεί τη συνήθη δραστηριότητά του με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον του.

Το 2021, οι ερευνητές διεξήγαν δοκιμές που απέδειξαν την ικανότητα του φυτού να αναγνωρίζει αυξήσεις του υπέρυθρου φωτός ή της ηλιοφάνειας, που αντανακλώνται από τα φύλλα των κοντινών φυτών. Όλα τα φυτά επηρεάζονται από το πολύ κόκκινο φως κατά την ανάπτυξή τους.

Τα γειτονικά φυτά αναπτύσσονται πιο γρήγορα και εκκρίνουν περισσότερη αμυντική χημική ουσία όταν ανιχνεύσουν ότι καταβροχθίζεται από έντομα μια Χρυσόβεργα. Όταν δεν υπάρχουν κοντινά φυτά, δεν αναπτύσσονται ταχύτερα ως απόκριση στα φυτοφάγα έντομα και οι χημικές τους αντιδράσεις διαφέρουν σημαντικά, πρόσθεσαν οι ερευνητές. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι τα φυτά μπορούν να «μυρίσουν» τη χημική ουσία που υποδηλώνει την παρουσία ενός παρασίτου σε ένα φυτό ‘γείτονά’ τους. Τα φυτά μπορούν να προβλέψουν μια κατάσταση χρησιμοποιώντας συνθήματα με βάση τις ενδείξεις που αντιλαμβάνονται και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Η σκέψη για τη νοημοσύνη με όρους φυτών μπορεί να αλλάξει τις αντιλήψεις των ανθρώπων για αυτήν και να οδηγήσει σε νέες θεωρίες σχετικά με τη λειτουργία και τους σκοπούς της χημικής επικοινωνίας στα φυτά.

Πολλοί πιστεύοντας ότι τα φυτά είναι έξυπνα, διατυπώνουν προβληματισμούς για το αν είναι σωστό να τα καταναλώνουμε. Τα φυτά μπορούν να αισθανθούν το περιβάλλον τους και να μάθουν. Έχουν επίσης μνήμη και μπορούν να επικοινωνούν με άλλα είδη γύρω τους.

Μια άλλη μελέτη προτείνει ότι τα σπορόφυτα μπιζελιού μπορούν να συσχετίσουν τον ήχο και το φως για να αναπτυχθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μπορούν επίσης να κρυφακούν για να προστατεύουν τον εαυτό τους. Επίσης, τα φυτά του φασκόμηλου επικοινωνούν για να προστατεύουν το ένα το άλλο από τις επιθέσεις εντόμων, ενώ τα δέντρα συνεργάζονται μοιράζοντας θρεπτικά συστατικά. Αυτή η στρατηγική αποκαλείται «wood wide web» και παρατηρείται περισσότερο σε δέντρα που σχετίζονται μεταξύ τους παρά μεταξύ «αγνώστων» δέντρων.