Τα φαγητά που ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη – Ποια να αποφεύγουμε και ποια να προτιμάμε

Η υγεία της καρδιάς μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας.

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ συνδέεται με χρόνια φλεγμονή. Μπορεί να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση των πλακών, με αποτέλεσμα την απόφραξη των αρτηριών και σε οξεία καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, με τη διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχό της.

Τι να αποφεύγετε:

Κορεσμένα λίπη

Τα κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης (τη λεγόμενη “κακή” χοληστερίνη) στο αίμα.

Τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα βιομηχανικά γλυκά και τα τηγανητά τρόφιμα, είναι ακόμη πιο επικίνδυνα για την υγεία της καρδιάς. Αυξάνουν την LDL χοληστερίνη και μειώνουν την HDL χοληστερίνη (“καλή” χοληστερίνη), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση και καρδιακά προβλήματα.

Επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, όπως τα αρτοσκευάσματα, τα αναψυκτικά και οι γλυκές λιχουδιές, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και, κατ’ επέκταση, στην αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης.

Αλλαντικά:

Τα αλλαντικά, όπως το σαλάμι, το ζαμπόν και το μπέικον, περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και αλάτι, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Οι καλύτερες επιλογές εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη:

Ακόρεστα λιπαρά: Τα ακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, και τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες), μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερίνης και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Η αντικατάσταση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά είναι μια εξαιρετική στρατηγική για τη μείωση της χοληστερίνης.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης απορροφώντας την στο έντερο.

Φυτικές στερόλες και στανόλες: Αυτές οι ουσίες, που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε φυτικά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, και τα φυτικά έλαια, έχουν την ικανότητα να μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στον οργανισμό. Υπάρχουν επίσης εμπλουτισμένα τρόφιμα με φυτικές στερόλες, όπως μαργαρίνες και γιαούρτια.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.