Τα αυγά τώρα δικαιώνονται

Πολλοί αποφεύγουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αυγών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε διαιτητική χοληστερόλη, καθώς πιστεύουν ότι έτσι αυξάνεται και η χοληστερόλη στο αίμα.

Ωστόσο, τώρα, επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι μπορεί τελικά να μην είναι τόσο επιβλαβή για την υγεία μας… Μάλιστα, μπορεί τα αυγά να είναι και ευεργετικά!

Συγκεκριμένα, Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας 890 ανδρών και γυναικών με σκοπό να επαναξιολογήσουν τη διατροφική τους αξία και παρατήρησαν ότι η κατανάλωση 2 έως 4 αυγών την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, από τις 531 γυναίκες που εξετάστηκαν, όσες ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερα αυγά, εμφάνισαν μικρότερη μείωση στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Όσον αφορά τους άνδρες, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα αυγά σημείωσαν καλύτερα σκορ στα γνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, τα αυγά είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, μια επίδραση που φαίνεται να βοηθά στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση.

Η ερευνητική ομάδα προσθέτει ότι τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αμινοξέα και χοληστερόλη και αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των νευρώνων στον εγκέφαλο.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους παρέχουν πρόσθετες ενδείξεις ότι εάν ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι είναι κακό για το οργανισμό μας.

Πηγή: vita.gr