Η μυθοπλασία -τηλεοπτική και κινηματογραφική- μας χαρίζει όλο και συχνότερα έρωτες με μεγάλη διαφορά ηλικίας -και για τα δύο φύλα. Από τη μία, ο έρωτας της νεαρής Κλέλιας (Κλέλια Ανδριολάτου) με τον -σχεδόν- μεσήλικα Ορέστη (Χριστόφορος Παπακαλιάτης) στη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Maestro in blue», που περνά από 40 κύματα. Από την άλλη, το ερωτικό παιχνίδι και οι σχέσεις εξουσίας στην ταινία «Baby Girl» ανάμεσα στην ισχυρή και κατασταλαγμένη CEO Romy Mathis (Nicole Kidman) με τον κατά πολύ νεότερο ασκούμενο της Samuel (Harris Dickinson). Τι έχει, όμως, να πει η επιστημονική έρευνα σχετικά με αυτές τις σχέσεις στην πραγματική ζωή; Πόσο η τέχνη αντιγράφει τη ζωή;
Ο Δρ. Sebastian Ocklenburg, Ph.D., καθηγητής ερευνητικών μεθόδων στην ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής MSH στο Αμβούργο της Γερμανίας, με άρθρο του στο Psychology Today, αναλύει τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διερεύνησε πόσο μεγάλο είναι το ηλικιακό χάσμα που προτιμούν οι άνθρωποι σε μια σχέση.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Personal Relationships και ανέλυσε δεδομένα από 35.996 ζευγάρια από 28 Ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ. Σύμφωνα με τις στατιστικές τους αναλύσεις, η προτίμηση στη διαφορά ηλικίας στην αρχή μιας νέας σχέσης εξαρτάται από το φύλο και την τρέχουσα ηλικία των συντρόφων. Για παράδειγμα, στα 25, ένας άνδρας θα προτιμήσει μια γυναίκα περίπου 3 χρόνια νεότερη. Αντίθετα, μια μέση 25χρονη γυναίκα συνήθως σύναπτε σχέση με σύντροφο 3 χρόνια μεγαλύτερό της.
Τι ψάχνουν οι άντρες;
Οι αναλύσεις των δεδομένων αποκάλυψαν ότι όσο ένας άντρας μεγαλώνει ηλικιακά, τόσο περισσότερο προτιμά μια μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας με τη σύντροφό του στην αρχή μιας νέας ρομαντικής σχέσης. Συγκεκριμένα, για κάθε 5 χρόνια ηλικίας, η προτιμώμενη διαφορά ηλικίας στην αρχή μιας νέας σχέσης μεταξύ ενός άνδρα και της συντρόφου του αυξανόταν κατά περίπου 1 επιπλέον έτος. Αυτό σημαίνει περίπου ότι ο μέσος όρος ηλικίας που προτιμά ένας άνδρας για τη σύντροφό του κατά την έναρξη μιας νέας σχέσης είναι περίπου:
Σε ηλικία 25 ετών, η σύντροφος ήταν 22 ετών (διαφορά ηλικίας: 3 χρόνια)
Σε ηλικία 30 ετών, η σύντροφος ήταν 26 ετών (διαφορά ηλικίας: 4 χρόνια)
Σε ηλικία 40 ετών, η σύντροφος ήταν 34 ετών (διαφορά ηλικίας: 6 έτη)
Στα 50, η σύντροφος ήταν 42 χρόνων (διαφορά ηλικίας: 8 έτη)
Στα 60, η σύντροφος ήταν 50 ετών (διαφορά ηλικίας: 10 έτη)
Στα 70, η σύντροφος ήταν 58 ετών (διαφορά ηλικίας: 12 έτη)
Στα 80, η σύντροφος ήταν 66 ετών (διαφορά ηλικίας: 14 έτη)
Η διαφορά στις γυναίκες
Για τις γυναίκες, παρόμοια αλλά λιγότερο ισχυρή επίδραση παρατηρήθηκε μετά την ηλικία των 25 ετών. Κατά μέσο όρο, για κάθε 10 έτη ηλικίας, η προτιμώμενη διαφορά ηλικίας κατά την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ μιας γυναίκας και του συντρόφου της αυξανόταν κατά περίπου 1 επιπλέον έτος. Αυτό σημαίνει κατά προσέγγιση ότι η μέση ηλικία που προτιμά μια γυναίκα για τον σύντροφό της κατά την έναρξη μιας νέας σχέσης είναι περίπου:
Στα 25, ο σύντροφος ήταν 28 ετών (διαφορά ηλικίας: 3 χρόνια)
Στα 30, ο σύντροφος ήταν 32,5 έτη (διαφορά ηλικίας: -2,5 έτη)
Στα 40, ο σύντροφος ήταν 41,5 έτη (διαφορά ηλικίας: -1,5 έτη)
Στα 50, ο σύντροφος ήταν 50,5 έτη (διαφορά ηλικίας: -0,5 έτη)
Στα 60, ο σύντροφος ήταν 59,5 έτη (διαφορά ηλικίας: 0,5 έτη)
Στα 70, ο σύντροφος ήταν 68,5 έτη (διαφορά ηλικίας: 1,5 έτη)
Στα 80, ο σύντροφος ήταν 77,5 έτη (διαφορά ηλικίας: 2,5 έτη)
Οι γυναίκες φαίνεται πως προτιμούν να έχουν έναν ελαφρώς μεγαλύτερο ηλικιακά σύντροφο, αλλά όσο μεγαλώνουν, προτιμούν όλο και περισσότερο συντρόφους ίδιας ηλικίας. Μετά την ηλικία των 60 ετών περίπου, τείνουν να προτιμούν τουλάχιστον ελαφρώς νεότερους συντρόφους.
Συμπερασματικά, ο καθηγητής συνοψίζει πως, όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο προτιμούν να έχουν έναν νεότερο σύντροφο για να ξεκινήσουν μια σχέση. Αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα, αλλά η στατιστική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι σημαντική, δείχνοντας ότι η επίδραση είναι ισχυρότερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.