Όποιος επισκέφτηκε την Κρήτη και δεν δοκίμασε πίτες και δη σφακιανές, οφείλει ένα δεύτερο ταξίδι, γιατί παρέλειψε το σημαντικότερο.
Την παρασκευή αυτής της γευστικής απόλαυσης παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Περικλής Κουκλάκης.
Ο Γιάννης Ζερβός, δήμαρχος Σφακίων εξηγεί πως η πίτα είναι το σήμα κατατεθέν των Σφακιανών και είναι γνωστή σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τώρα ήρθε η ώρα να λάβει και επίσημο τίτλο. Έτσι, ετοιμάστηκε ο φάκελος για να οδεύσει προς έγκριση η ένταξη της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στα στάδια της ολοκλήρωσης, υλοποιούνται όλες οι αναγκαίες ενέργειες και προσδοκούν να λάβουν την θέση που τους αξίζει. Όσον αφορά τα υλικά παρασκευής είναι απλά. Αλεύρι, νερό, λάδι και αλάτι, για το φύλλο, παραδοσιακή μυζήθρα κρητική για την γέμιση.
Παραδοσιακά ακολουθεί το ψήσιμο στην φωτιά στα ξύλα. Οι πιο σύγχρονες νοικοκυρές επιλέγουν το τηγάνι, όπου ψήνεται χωρίς λάδι σε ελάχιστο χρόνο. Λίγες σταγόνες από μέλι κρητικό και η γεύση απογειώνεται. Μια τσικουδιά συνοδεύει το γεύμα για εκείνους που επιθυμούν ένα γαργαλητό στον ουρανίσκο.