Σπιτικό ανοιξιάτικο γλυκό με λεμονανθούς

Χρυσοχέρες οι νοικοκυρές στην Κρήτη, πάντα φέρνουν μια νότα εποχής με τα γλυκά τους και ένα γλυκάκι δεν είναι ποτέ αρκετό.

Το γλυκό κουταλιού με λεμονανθούς είναι ένα ντελικάτο γλυκάκι που μοσχομυρίζει Άνοιξη.

Υλικά:

μια διπλοχαχαλιάλεμονανθούς

1 ποτήρι νερό

μια διπλοχαχαλιά ζάχαρη

ανθόνερο

χυμό λεμονιού

??????????

Διαδικασία:

Μαζεύουμε λεμονανθούς, έναν-έναν, θέλουμε τους καλύτερους, τους καθαρίζουμε, κρατάμε μόνο τα άσπρα πέταλα.

Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό και ζεματάμε τουςλεμονανθούς.

Έπειτα, τα βάζουμε σε σουρωτό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν καλά.

Αφού κρυώσουν, τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι.

Για να παραμείνουν λευκή οι λεμονανθοί,πρώτα τους ραντίζουμε μεανθόνερο και μετά με χυμό λεμονιού. Εκεί τους αφήνουμε αρκετές ώρες, για να φύγει η πικράδα τους, έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές.

Αφού φύγει η πικράδα τους, σε καθαρή κατσαρόλα βράζουμετο νερό και μια διπλοχαχαλιά ζάχαρη, ανακατεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει το νερό και μετά ρίχνουμε τους λεμονανθούς, εκεί τους αφήνουμε όλο το βράδυ.Την άλλη μέρα το πρωί βάζουμε πάλι τη κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και στο τέλος πρόσθετε  χυμό από μισό λεμονί, για μείνει “στετό” το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό του κουταλιού να “σταθεί” λίγο και μετά, το βάζουμεσε γυάλινο μπολ με καπάκι.

*μια διπλοχαχαλιά: 2 φορές μια χούφτα μαζί και των δύο χεριών, δηλαδή για γυναίκες περίπου 280 gr., ενώ για άνδρες περίπου 360 gr.

Την συνταγή για το σπιτικό γλυκό με λεμονανθούς παραχώρησε στο patris.gr  η  Λένα Ηγουμενάκη Πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

??????????