Σπετσοφάι: Η τέλεια λύση της τελευταίας στιγμής για την Τσικνοπέμπτη

Το σπετσοφάι είναι το πιάτο – σήμα κατατεθέν του Πηλίου. Φτιαγμένο με λουκάνικα που μαγειρεύονται σε πηχτή σάλτσα ντομάτας, εμπλουτισμένη με ψιλοκομμένα λαχανικά και, για όσους το επιθυμούν, λίγο μπούκοβο ή μια «μυτούλα» καυτερής πιπερίτσας, είναι ένα φαγητό για τα κρύα του χειμώνα, που αδικείται το καλοκαίρι στα τουριστικά καταστήματα.

Όσοι έλκουν την καταγωγή τους από το βουνό των Κενταύρων και τη γύρω περιοχή γνωρίζουν το σπετζοφάι και ως το φαγητό του εργένη κι αυτό γιατί γίνεται εύκολα και γρήγορα σε ένα τηγάνι και σε όση ποσότητα θέλει κανείς.

Το σπετζοφάι δεν λείπει ποτέ από τα τραπέζια της Τσικνοπέμπτης, ως ορεκτικό ή ως κυρίως πιάτο, ανάλογα με τα κέφια του καιρού. Όταν το κρύο είναι τσουχτερό, βρέχει ή χιονίζει, τότε οι πηλιορείτες «τσικνίζουν» στο σπίτι ή στα καφενεία που τα τηγάνια παίρνουν φωτιά.

Υλικά:

  1. 200 γρ. χωριάτικα λουκάνικα σε φέτες
  2. 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  3. 2 σκελίδες σκόρδο
  4. 2 πράσινες πιπεριές «κέρατο» ψιλοκομμένες
  5. 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
  6. 1 μεγάλη μελιτζάνα σε κύβους
  7. 150 ml λευκό κρασί
  8. 1 συσκευασία έτοιμη σάλτσα ντομάτας
  9. 1 κουτ. γλυκού κίμινο
  10. Ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο με μέτρο γιατί το λουκάνικο περιέχει αρκετό λίπος το ίδιο.
  2. Σοτάρουμε για 5 – 6 λεπτά τα λουκάνικα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  3. Προσθέτουμε στο τηγάνι την πιπεριά, πράσινη και Φλωρίνης και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσουν να «ιδρώνουν» τα λαχανικά, ρίχνουμε και τη μελιτζάνα.
  4. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά ακόμα και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού και ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτα και το κίμινο. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά ακόμα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι – η σάλτσα και το λουκάνικο περιέχουν αλάτι.
  7. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και, αν θέλουμε, φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες