Συνταγή για σπιτικές μπάρες σοκολάτας – Εύκολη, γρήγορη και υγιεινή

Αν είστε από τους λάτρεις της σοκολάτας αλλά ταυτόχρονα προσέχετε τη διατροφή σας τότε σας έχουμε τη λύση. Η συνταγή για σπιτικές μπάρες σοκολάτας που σας προτείνουμε είναι εύκολη, γρήγορη και υγιεινή.

Τι θα χρειαστείτε:

-260 γρ. βρώμη
-300 γρ. φυστικοβούτυρο
-140 γρ. μέλι

Για την επικάλυψη

-50 γρ. φυστικοβούτυρο
-125 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

Σε ένα μπεν μαρί, ζεσταίνουμε ελαφρώς το φυστικοβούτυρο με το μέλι, ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μέσα την βρώμη, ανακατεύοντας καλά. Απλώνουμε το μείγμα μας σε ένα ταψάκι περίπου 15×15 και τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να κάνουμε την επικάλυψη.

Πώς κάνουμε την επικάλυψη

Σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μας μαζί με το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Αμέσως μετά, βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο και απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω από το μείγμα της βρώμης, την γκανάζ μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η γκανάζ μας και αμέσως μετά κόβουμε σε κομμάτια.

Υπενθυμίζεται ότι η σοκολάτα έχει δεχθεί αρνητική κριτική λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε λιπαρά και ζάχαρη. Η κατανάλωσή της έχει συσχετιστεί με ακμή, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσο και διαβήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση για τις επιπτώσεις της σοκολάτας στην υγεία που δημοσιεύτηκε στο Netherlands Journal of Medicine, έχει και πολλά οφέλη. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει βιολογικά ενεργές φαινολικές ενώσεις, ενισχύοντας την έρευνα για το πώς μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και καταστάσεις όπως το οξειδωτικό στρες, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αθηροσκλήρωση.

Το αντιοξειδωτικό προφίλ της σοκολάτας μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, όπως στη μαύρη σοκολάτα, τόσο περισσότερα οφέλη υπάρχουν.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να περιέχει λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη, αλλά είναι σημαντικό να ελέγξετε την ετικέτα πριν οποιαδήποτε αγορά.

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

– μείωση των επιπέδων χοληστερίνης
– πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης
– μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων

Παρ’ όλα αυτά να σημειωθεί ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την υγεία. Επιπλέον, οι πλάκες σοκολάτας δεν περιέχουν μόνο κακάο. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι οποιωνδήποτε άλλων συστατικών, όπως η ζάχαρη και το λίπος, πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.