Μεγάλες αλυσίδες φαστ φουντ στις ΗΠΑ αποφάσισαν να αφαιρέσουν προσωρινά τα κρεμμύδια από το μενού τους, αφού το συγκεκριμένο λαχανικό φέρεται να είναι υπεύθυνο για την επιδημία E. Coli στα McDonald’s.
Τι μας «διδάσκει» αυτή η επιδημία; Σύμφωνα με το Reuters, αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει έναν «εφιάλτη» που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα εστιατόρια. Τα λαχανικά αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα για τα εστιατόρια που προσπαθούν να τα διατηρήσουν καθαρά, χωρίς μολύνσεις συγκριτικά με το βόειο κρέας.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, τα κρεμμύδια είναι πιθανότατα ο «ένοχος» για την επιδημία E. coli που ξεκίνησε μετά από την κατανάλωση χάμπουργκερ», γνωστού με την ονομασία «Quarter Pounder» των McDonald’s.
Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας αυξάνεται συνεχώς. Τα νεότερα στοιχεία κάνουν λόγω για 49 ανθρώπους που παρουσίασαν έντονα συμπτώματα στις Μεσοδυτικές και σε ορισμένες Δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Μετά από όλα αυτά, η εταιρεία έβγαλε το «Quarter Pounder» από το μενού της στο ένα πέμπτο των 14.000 εστιατορίων της στις ΗΠΑ.
Τροφογενείς μολύνσεις
Τα προηγούμενα χρόνια, οι τροφογενείς μολύνσεις λόγω της κατανάλωσης βοείου κρέατος κυριαρχούσαν στη χώρα, προτού οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές υγείας των ΗΠΑ λάβουν δραστικά μέτρα με αφορμή μία επιδημία E. coli που συνδεόταν με τα μπιφτέκια του «Jack in the Box». Λόγω της μόλυνσης περισσότερα από 170 άτομα σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μετά από αυτό, τα κρούσματα που σχετίζονται με το βόειο κρέας έγιναν πολύ πιο σπάνια, λένε οι ειδικοί.
«Τα λαχανικά είναι ένα πολύ πιο δύσκολο πρόβλημα», εξηγεί ο Mike Taylor, ένας δικηγόρος που διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες ασφάλειας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ενώ σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ονομάζεται STOP Foodborne Illness.
Οι ειδικοί λένε ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το βόειο κρέας μαγειρεύεται, ενώ τα φρέσκα λαχανικά, εξ ορισμού, δεν μαγειρεύονται. Το σωστό μαγείρεμα είναι μια «ασπίδα» κατά της μόλυνσης, όπως δηλώνει ο Donald Schaffner, ειδικός στην επιστήμη τροφίμων και την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Ράτγκερς.
Τα μεγάλης κλίμακας βιομηχανικά προϊόντα πλένονται, απολυμαίνονται και δοκιμάζονται σε παρόμοιο βαθμό με το βόειο κρέας, αλλά οι δοκιμές δεν μπορούν να εντοπίσουν αρκετά χαμηλά επίπεδα μόλυνσης, λένε οι ειδικοί.
Τα λαχανικά καλλιεργούνται συχνά σε εξωτερικούς χώρους, όπου περιττώματα ζώων κα. μπορούν να εισχωρήσουν στο νερό άρδευσης. Το E. coli είναι ένα φυσιολογικό παθογόνο στα έντερα των ζώων. Τα βοοειδή το έχουν περισσότερο από άλλα, αλλά έχει επίσης ανιχνευθεί σε χήνες, αγριογούρουνα, ελάφια και άλλα, λέει ο Mansour Samadpour, ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων.
Η μόλυνση μπορεί να προκύψει από τη χρήση μη επεξεργασμένης κοπριάς ή μολυσμένου νερού άρδευσης ή από τον τεμαχισμό των κρεμμυδιών χωρίς να τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής, διευκρινίζει ο Schaffner.
Αυστηρότεροι κανονισμοί
Τόσο η McDonald’s όσο και η Taylor Farms, προμηθευτής κίτρινων κρεμμυδιών στα McDonald’s στις πληγείσες πολιτείες, είναι μεγάλες εταιρείες και θεωρούνται από τους ειδικούς στην ασφάλεια των τροφίμων ως πρότυπα για ασφαλείς πρακτικές.
Οι προμηθευτές των McDonald’s ελέγχουν τα προϊόντα τους συχνά. Το ίδιο έκαναν εντός του εύρους ημερομηνιών που δόθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την επιδημία και κανένας από αυτούς δεν αναγνώρισε το στέλεχος E. coli, τονίζουν εκπρόσωποι της εταιρείας.
Η Wendy’s το 2022 απέσυρε ποσότητες μαρουλιών από εστιατόριά της σε πολλές πολιτείες, αφού το CDC υποψιάστηκε ότι ήταν η πηγή μιας επιδημίας E. Coli που έγινε αιτία να αρρωστήσουν δεκάδες καταναλωτές. Το 2006, το μαρούλι από το Taco Bell αναγνωρίστηκε ως η πιθανή πηγή επιδημίας E. Coli, από την οποία υπέφεραν 71 άτομα.
Η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί ακόμη και πέρα από παθογόνα όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Τα McDonald’s είχαν αντιμετωπίσει ένα παρασιτικό ξέσπασμα το 2018, που συνδέθηκε με τις σαλάτες και έγινε αιτία να αρρωστήσουν σχεδόν 400 άτομα.
Ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων του 2011 απαιτούσε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να θεσπίσει πρότυπα για την ασφαλή παραγωγή και συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. Ο FDA εισήγαγε κανονισμούς για τα αγροτικά προϊόντα που προηγουμένως δεν υπόκεινταν σε πολλές ρυθμίσεις, σημειώνει ο Schaffner.
«Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε σίγουρα να καταστρέψει τα μικρόβια είναι η ακτινοβολία – αλλά κανείς δεν τη θέλει», υπογραμμίζει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων Samadpour.