Πρώιμες αγκινάρες Κρήτης: Γευστικός θησαυρός και ένα μοναδικό… έργο τέχνης
Φωτογραφία Γιώργος Πίττας

Η φρέσκια αγκινάρα όπως και η άγρια του Αιγαίου και της Κρήτης, έχει ιδιαίτερη γεύση, πιο έντονο άρωμα και μοναδική γλύκα.

Είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό, με μεγάλη θρεπτική αξία και λίγες θερμίδες. Στην Κρήτη τις τρώμε και ωμές σαν μεζέ, με αλάτι και λεμόνι.

Μαγειρεμένες ή ωμές, έχουν μια ξεχωριστή θέση στο Κρητικό τραπέζι.

Πριν λίγους μήνες διαβάσαμε με έκπληξη ότι ένα ελληνικό φαγητό περιλαμβάνεται στη λίστα του Taste Atlas με τα «χειρότερα του κόσμου» και αυτό είναι η σαλάτα με αγκινάρες που απαντάται κυρίως στην Κρήτη.

Το ξέρουμε ότι είναι πολλοί, εκείνοι που δεν ξέρουνε να τρώνε !