Το αίσθημα ότι σας παρακολουθούν, σας κρίνουν ή και σας επικρίνουν οι άλλοι είναι ένα συναίσθημα που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε. Παρά τις κοινωνικές προσταγές που μας ενθαρρύνουν να μην ανησυχούμε για τη γνώμη των άλλων, είναι συχνά δύσκολο να απελευθερωθούμε από αυτόν τον φόβο. Αλλά από πού όμως, πηγάζει αυτός ο φόβος για τη γνώμη των άλλων και τι λέει για εμάς;
Γνήσια κοινωνική φοβία
Ο φόβος για το βλέμμα των άλλων είναι ένα σύνθετο συναίσθημα που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή σε διαφορετικό βαθμό. Για ορισμένους εκδηλώνεται ως ήπια συστολή- για άλλους μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική κοινωνική φοβία. Αυτός ο φόβος είναι συχνά αντανάκλαση της αρνητικής κρίσης που κάνουμε για τον εαυτό μας και την οποία προβάλλουμε στους άλλους.
Όπως εξηγεί η Delphine Py, κλινική ψυχολόγος που έδωσε συνέντευξη στο Cosmopolitan, «Το πρόβλημα δεν είναι να ανησυχείς περιστασιακά για το βλέμμα των άλλων, αλλά να ζεις με τον συνεχή φόβο της κρίσης».
Τάση να συγκρίνετε τον εαυτό σας
Αρκετοί παράγοντες μπορούν να τροφοδοτήσουν αυτό το άγχος. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, μας κάνει πιο ευάλωτους στην κριτική και την κρίση. Οι τελειομανείς, που προσπαθούν συνεχώς για την τελειότητα, φοβούνται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των άλλων. Οι αγχώδεις διαταραχές ενισχύουν επίσης αυτόν τον φόβο, όπως και η τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους ώστε να ταιριάζει με αυτό που νομίζουν ότι περιμένουν οι άλλοι από αυτούς.
Αυτός ο φόβος για τη γνώμη των άλλων επηρεάζει τη συμπεριφορά μας. Μπορεί να μας εμποδίσει να είμαστε ο εαυτός μας, να περιορίσει τις φιλοδοξίες μας και να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τη θέση μας στην κοινωνία. Μπορεί τότε να νιώθουμε ότι μας παρακολουθούν και μας κρίνουν συνεχώς, γεγονός που επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και την ευημερία μας.
Αποδεχτείτε τις ατέλειές σας
Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με τις δικές τους ανησυχίες για να μας κρίνουν σκληρά. Συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούμε να διαβάσουμε το μυαλό των άλλων ανθρώπων, μπορούμε να αρχίσουμε να αφήνουμε αυτές τις αρνητικές υποθέσεις.
Για να απεμπλακούμε από το βλέμμα των άλλων, είναι απαραίτητο να δουλέψουμε πάνω στον εαυτό μας. Αναπτύσσοντας πιο σταθερή αυτοεκτίμηση, επιτρέποντας στον εαυτό μας το δικαίωμα να κάνει λάθη και αποδεχόμενοι τις ατέλειές μας, το βλέμμα των άλλων γίνεται λιγότερο καταπιεστικό. Όπως επισημαίνει η Delphine Py, «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι σκέφτονται οι άλλοι, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τι σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο καλοπροαίρετοι». Η καλλιέργεια αυτής της καλοσύνης προς τον εαυτό μας είναι ένα βασικό βήμα για να απελευθερωθούμε από το βάρος των κρίσεων των άλλων.
Πηγή: Psychologies.com, ertnews.gr