Πυροτεχνήματα: Ενα επιβλαβές «έθιμο» για τα κατοικίδια μας – Πώς να τα προστατέψουμε

Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα έχει ξεκινήσει και, όπως κάθε χρόνο, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα αναμένεται να φωτίσουν τον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η ρίψη βεγγαλικών και κροτίδων μπορεί να αποτελεί μια αθώα -φαινομενικά- παράδοση για εμάς, όχι όμως και για τα ζώα που βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη.

Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κτηνίατρος Γιάννης Καμπούρης, «τα πυροτεχνήματα, κατά κύριο λόγο σε κροτοφοβικά σκυλιά ή γατιά, δημιουργούν αίσθημα πανικού με αποτέλεσμα αυτό να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για το κατοικίδιο όπως τρέμουλο, ταχύπνοια, σιελόρροια και τάση φυγής σε κάποιο πιο ήσυχο περιβάλλον».

«Είναι συνηθισμένο φαινόμενο», συνεχίζει ,«τα κατοικίδια να πηγαίνουν στο μπάνιο -ακόμα και μέσα στην μπανιέρα-, κάτω από το κρεβάτι ή σε άλλες γωνίες του σπιτιού για να αποφύγουν τον έντονο ήχο. Σκυλιά που μένουν σε αυλές ή ακόμα και σε διαμερίσματα μπορούν να δραπετεύσουν πηδώντας από ανοιχτές μπαλκονόπορτες.» Δυστυχώς, «σε κάποιες περιπτώσεις, κάποια ζώα χάθηκαν και δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ, και άλλα βρέθηκαν αλλά δεν επιβίωσαν την πτώση» υπογραμμίζει ο κτηνίατρος.

«Μάλιστα, σε ηλικιωμένα σκυλιά, αυτός ο τρόμος και το αίσθημα αγωνίας μπορεί να επιφέρει μέχρι και καρδιακό επεισόδιο. Επίσης, στα πτηνά, που υπάρχουν αρκετά στις πόλεις, δημιουργεί αποπροσανατολισμό και έντονο φόβο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνονται και να φεύγουν από τη φωλιά τους, γεγονός που επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα τους.»

«Εκτός ελέγχου η κατάσταση το Πάσχα»

«Το «έθιμο» αυτό συχνά υποκρύπτει παραβατική συμπεριφορά» τονίζει στο «Βήμα» ο Νίκος Χρυσάκης, Ειδικός Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Τα τελευταία χρόνια η ρίψη πυροτεχνημάτων έχει πάρει μεγάλες και καταχρηστικές διαστάσεις αφού, εκτός από την περίοδο του Πάσχα που η κατάσταση είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου, πυροτεχνήματα ρίχνονται τόσο από τους δήμους όσο και από ιδιότητες σε πολλές άλλες περιστάσεις όπως είναι οι τοπικές γιορτές, η Πρωτοχρονιά, τα Χριστούγεννα, αλλά και οι γάμοι και οι βαφτίσεις.»

«Οι δήμοι είθισται να χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς. Το Πάσχα δεν προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, πρόκειται κυρίως για ιδιωτικές πρωτοβουλίες, κάτι που φυσικά είναι παράνομο» εξηγεί ο κ. Χρυσάκης.

«Χιλιάδες ζώα συντροφιάς τρομοκρατούνται, εκατοντάδες χάνονται, ιδιαίτερα το βράδυ της Ανάστασης, ενώ αρκετές φορές ο τρόμος που βιώνουν είναι μοιραίος ακόμα και για τη ζωή τους. Επίσης, πολύ σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις στα πουλιά. Τα ξημερώματα μετά την Ανάσταση, μπορεί κανείς να παρατηρήσει δεκάδες νεκρά πτηνά.»

«Παράλληλα», συνεχίζει, «τα βεγγαλικά συμβάλλουν στη διατάραξη της κοινής ησυχίας -ένας παράγοντας που πρέπει να αξιολογείται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευάλωτες ομάδες όπως βρέφη, ηλικιωμένοι, ασθενείς και ΑΜΕΑ- καθώς και στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στην καταστροφή του οικοσυστήματος και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.»

«Αλλά να μην ξεχνάμε ότι εκείνη τη βραδιά έχουμε και πάρα πολλούς τραυματισμούς και εγκαύματα από τη χρήση» καταλήγει ο κ. Χρυσάκης.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς προετοιμάζει μια προωθητική ενέργεια τον Οκτώβριο σε όλους τους δήμους της χώρας για αθόρυβα πυροτεχνήματα, σε μια προσπάθεια αλλαγής του τρόπου χρήσης των εκρηκτικών υλών.

Πώς να προστατέψουμε τα κατοικίδια μας

Σχετικά με το πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε τα κατοικίδια μας εκείνες τις μέρες, ο κ. Καμπούρης μας αναλύει τρεις επιλογές.

«Ο ένας τρόπος είναι με κάποια σκευάσματα φυτικά, ο δεύτερος είναι με κάποια σκευάσματα φαρμακευτικά και ο τρίτος είναι με εκπαίδευση και με κάποιους τρόπους μη επεμβατικούς ως προς τις ουσίες.

Ως προς τα φυτικά σκευάσματα, αυτό που προτιμάμε είναι σκευάσματα που έχουν μέσα βαλεριάνα, τρυπτοφάνη, κάνναβη. Το θετικό με αυτά είναι ότι δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις, ούτε κάποιες παρενέργειες. Το αρνητικό είναι ότι δεν έχουν τόσο έντονη δράση όπως τα φαρμακευτικά, γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο για να δράσουν και να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Οι εταιρείες συστήνουν την έναρξη των φαρμάκων 3 έως 7 μέρες πριν το επεισόδιο.

Ως προς τα φαρμακευτικά, υπάρχουν πολλές κατηγορίες, όπως είναι οι βενζοδιαζεπίνες, τα τρικύκλικα αντικαταθλιπτικά (SSRI), κάποια σκευάσματα που χρησιμοποιούμε στον νευροπαθητικό πόνο και κάποια αγχολυτικά, τα οποία δίνονται ανάλογα την περίπτωση και πάντα με την καθοδήγηση κτηνιάτρου. Συνήθως, χορηγούνται μία με δύο ώρες πριν το επεισόδιο και κάποια μπορεί να χρειαστεί μία και δύο μέρες πριν».

Ως προς τον τρίτο τρόπο, η καλύτερη επιλογή είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον συμπεριφοριστή, ειδικό για την κατάλληλη εκπαίδευση του κατοικιδίου μας.

Αναφορικά με τα μέτρα που προτείνει η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στους πολίτες, αυτά συνοψίζονται ως εξής:

Φροντίζουμε το κατοικίδιο μας να βρίσκεται σε ένα ασφαλές μέρος εντός του σπιτιού, και όχι στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή στην αυλή γιατί υπάρχει κίνδυνος να τρομοκρατηθεί ή να διαφύγει στην προσπάθεια του να αποφύγει τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση.

Αν τελικά το ζώο μείνει σε εξωτερικό χώρο, σιγουρευόμαστε ότι αυτός είναι ασφαλής και δεν μπορεί να αποδράσει από πουθενά.

Κλείνουμε τα παράθυρα και τις κουρτίνες στον χώρο που βρίσκεται το ζώο, ώστε να μειώσουμε την ένταση των θορύβων αλλά και την λάμψη των βεγγαλικών.

Δυναμώνουμε την ένταση της τηλεόρασης ή επιλέγουμε ήρεμη μουσική πριν ακόμα ξεκινήσουν τα βεγγαλικά. Αυτό όχι μόνο θα καλύψει τους ήχους και τους κρότους, αλλά θα ηρεμήσει το κατοικίδιο μας και πιθανόν να αποσπάσει την προσοχή του απ’όσα συμβαίνουν εκτός σπιτιού.

Δίνουμε κάποια λιχουδιά, μένουμε δίπλα στο κατοικίδιο μας και προσπαθούμε να το κρατήσουμε σε ήρεμη κατάσταση.

Το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων

Ευχάριστα εξέπληξε τους δημότες του, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2025, ο δήμος Αθηναίων, καθώς με απόφαση του δημάρχου Χάρη Δούκα έγινε αποκλειστική χρήση αθόρυβων πυροτεχνημάτων κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος για την αλλαγή του έτους.

Ο σχεδιασμός αυτός εντάχθηκε σε μια προσπάθεια να υπάρξει σεβασμός προς τα κατοικίδια, αλλά και προς τους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στον ήχο, αποφεύγοντας τη χρήση πυροτεχνημάτων με κρότους που προκαλούν αναστάτωση.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό και δείχνει πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και με μια συνολική συμπερίληψη», είχε δηλώσει τότε ο κ. Δούκας.

Μετά την ανακοίνωση του project της Ειδικής Γραμματείας από τον κ. Χρυσάκη, το παράδειγμα του δήμου Αθηναίων αναμένεται να ακολουθήσουν πολλοί ακόμα δήμοι της Ελλάδας.

Πηγή: tovima.gr