Σώμα

Όταν αποδεχόμαστε και αγαπάμε το σώμα μας, ενισχύουμε την αυτοεκτίμησή μας και βελτιώνουμε την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, η κοινωνία επιβάλλει συχνά πρότυπα ομορφιάς που μπορούν να βλάψουν την αυτοεικόνα και να οδηγήσουν ανθρώπους σε ακραίες ή ανθυγιεινές πρακτικές. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης, αλλά και η διαφήμιση προβάλλουν συχνά «τέλεια σώματα» ως το ιδανικό πρότυπο.

Η κυτταρίτιδα, οι ραγάδες, οι καμπύλες και οι ουλές είναι απολύτως φυσιολογικές, αλλά αναγνωρίζονται ως «προβλήματα», αφού ως τέτοια μεταφράζονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια από τη βιομηχανία ομορφιάς.

Το κίνημα υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας του σωματότυπου (body positivity) αντεπιτίθεται στα αψεγάδιαστα πρότυπα ομορφιάς, αντιπαραθέτοντας την αποδοχή του σώματος ως απάντηση:

  • στα περιοδικά και τις διασημότητες για photoshop στις εικόνες τους
  • στα φίλτρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τους influencers για διαστρέβλωση της πραγματικής τους εικόνας
  • στις μάρκες ρούχων που δεν εκπροσωπούν όλους τους σωματότυπους στις καμπάνιες τους
  • στο οικονομικό μοντέλο και τη βιομηχανία ομορφιάς που μετατρέπει σε κέρδος το σώμα

Πώς θα αγαπήσετε το σώμα σας

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη σχέση σας με το σώμα σας.

1. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Όταν έρχεστε συνεχώς σε επαφή με φαινομενικά τέλειους ανθρώπους -στην τηλεόραση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα εξώφυλλα περιοδικών- είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της σύγκρισης. Μπορεί να αναρωτηθείτε: «Γιατί δεν μοιάζω έτσι;». Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα σας βοηθήσει.

Όπως έχουν διαπιστώσει πολλές έρευνες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τον βασικό ένοχο για την παγίδα της σύγκρισης και την απώλεια της αυτοεκτίμησης, ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα και κυρίως στα κορίτσια. Η λύση μπορεί για κάποιους να είναι η αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη επιλογή. Όταν σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους και ξεκινήσετε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό, μπορείτε να αποδεχθείτε και να εκτιμήσετε και το δικό σας σώμα.

2. Κάντε δραστηριότητες που σας βοηθούν να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας

Το να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που δεν σας φέρνουν χαρά, αλλά τις κάνετε μόνο για να αλλάξετε την εμφάνισή σας, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτές τις δραστηριότητες με εκείνες που αγαπάτε. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε την ίδια λογική και στα ρούχα. Όταν φοράτε ρούχα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας και βλέπετε το σώμα σας με μια πιο θετική ματιά.

3. Βρείτε έμπνευση σε ανθρώπους που μοιάζουν μ’ εσάς

Ένας τρόπος, με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φανούν χρήσιμα, είναι ότι μπορείτε να επιλέγετε το περιεχόμενο με το οποίο αλληλεπιδράτε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να σταματήσετε να ακολουθείτε σελίδες που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα με την εικόνα σας και αντικαταστήστε τις με δημιουργούς περιεχομένου που σας ανεβάζουν τη διάθεση. Είναι ακόμα πιο χρήσιμο αν αυτοί οι δημιουργοί μοιάζουν μ’ εσάς και τα σώματά τους είναι φυσικά.

4. Εκτιμήστε τα θαυμάσια πράγματα για τα οποία είναι ικανό το σώμα σας

Επικεντρωθείτε στο τι κάνει και τι μπορεί να κάνει το σώμα σας αντί για τον τρόπο που φαίνεται ή τα πράγματα που δεν μπορεί να κάνει.

5. Μετατρέψτε τον αρνητικό αυτοδιάλογο σε θετικό αυτοδιάλογο

Δεν είναι ρεαλιστικό να βρεθείτε από τη μια ημέρα στην άλλη από το «μισώ τις ουλές μου» στο «αγαπώ τις ουλές μου», αλλά μπορείτε σιγά-σιγά να εργαστείτε για την αποδοχή. Οι ουλές είναι μέρος του εαυτού σας και αντιπροσωπεύουν την ιστορία σας και τη μοναδικότητά σας.

Πώς ο αρνητικός αυτοδιάλογος εμποδίζει την αποδοχή του σώματος

Όλοι μπορεί κατά καιρούς να γίνονται επικριτικοί με τον εαυτό τους κι αυτό να λειτουργεί κάποιες φορές ως κίνητρο. Αλλά αν είστε κατά βάση επικριτικοί με τον εαυτό σας, αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την ψυχική σας υγεία και εμποδίζει την αυτοαποδοχή. Ο τελικός στόχος είναι να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και το σώμα σας όπως είναι, όμως ο αρνητικός αυτοδιάλογος απλώς ενισχύει την ντροπή και το αίσθημα αναξιότητας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αυτοπεποίθηση έχει καλύτερη επίδραση τόσο στο ευ ζην όσο και στη διαχείριση του βάρους.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr