Πέντε φράσεις που λένε οι αρνητικοί άνθρωποι που είναι δίπλα σου

Από το «τι να γίνει;» μέχρι στα «έλεγα εγώ», αυτές είναι πέντε φράσεις που λένε συχνά οι ανθρωποι και προκαλούν αρνητικότητα.

Η αρνητικότητα είναι μεταδοτική, αλλά το ίδιο ισχύει και για την θετικότητα. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σου πει αυτές τις φράσεις, θυμήσου: η δική του οπτική δεν χρειάζεται να καθορίζει την δική σου.

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από αρνητικότητα συχνά χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φράσεις που αντικατοπτρίζουν την απαισιόδοξη στάση τους και μπορούν να επηρεάσουν τους γύρω τους. Επειδή οι αρνητικές λέξεις έχουν τη δύναμη να διαβρώσουν τη νοοτροπία μας και να μας κλέψουν τη χαρά, η αναγνώριση αυτών, είναι το πρώτο βήμα για να προστατεύσουμε την ψυχική μας ευημερία.

Ακολουθούν πέντε κοινές εκφράσεις που χρησιμοποιούν συχνά οι αρνητικοί άνθρωποι και συμβουλές για το πώς θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε.

Φράσεις που μαρτυρούν την αρνητικότητα και πώς αντιμετωπίζονται

1. «Αυτή η ιδέα ποτέ δεν θα δουλέψει»

Η απόρριψη είναι φυσικό να μειώνει τον ενθουσιασμό και να οδηγεί σε αμφισβήτηση των ικανοτήτων μας. Οι αρνητικοί άνθρωποι συνήθως φοβούνται την αλλαγή ή την αποτυχία και προβάλλουν αυτούς τους φόβους τους στους άλλους. Αυτή η φράση μπορεί επίσης να προέρχεται από ζηλοτυπία.

Αντί να αμυνθείς, απάντησε με περιέργεια: «Τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό;» ή «Θα ήθελα να ακούσω τις ανησυχίες σου για να δω πώς θα τις αντιμετωπίσω». Αυτή η αντίδραση θα στρέψει τη συζήτηση σε μια παραγωγική κατεύθυνση και θα σε κρατήσει εστιασμένο στις πεποιθήσεις σου.

2. «Μάλιστα, ok»

Πήρες προαγωγή στη δουλειά και αντί το άτομο που το μοιράζεσαι να σου πει ένα «μπράβο», σε κάνει να νιώθεις έως και ενοχές για το επίτευγμά σου; Αυτή η αντίδραση πιθανόν να φανερώνει ζήλια.

Αναγνώρισε το σχόλιο χωρίς να εμπλακείς στην αρνητικότητα: «Δούλεψα σκληρά και είναι πολύ καλό αυτό που μου συνέβη. Αν θέλεις, θα χαρώ να μοιραστώ μαζί σου πώς τα κατάφερα». Έτσι διατηρείς την αυτοπεποίθησή σου ενώ υποσυνείδητα προσκαλείς το άλλο άτομο σε μια πιο δημιουργική συζήτηση.

3. «Στα έλεγα εγώ»

Σε μια «αποτυχία», αυτό το σχόλιο, αντί να προσφέρει υποστήριξη, προκαλεί δυσαρέσκεια. Οι άνθρωποι με αρνητική σκέψη συχνά χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να δηλώσουν ανωτερότητα ή να επιβεβαιώσουν τους φόβους τους σχετικά με τον κίνδυνο.

Απομάκρυνε την εστίαση από την απογοήτευσή σου και μην ασχοληθείς με το σχόλιο: «Τα λάθη είναι μέρος της μάθησης και είμαι περήφανη/ος που είχα αυτή την ευκαιρία. Το πιο σημαντικό είναι τι κάνω στη συνέχεια». Αυτό ενισχύει την ανθεκτικότητά σου και εμποδίζει την αρνητικότητα να… ριζώσει.

4. «Τι να γίνει, έτσι είναι η ζωή»

Μοιράζεσαι τις δυσκολίες σου με ένα φίλο ή μια φίλη και λαμβάνεις απόρριψη ως προς τις ανησυχίες σου με μια αδιάφορη απάντηση; Τέτοιες φράσεις του στιλ: «τι να κάνουμε τώρα, έτσι είναι τα πράγματα», υποδηλώνουν ήττα. Οι αρνητικοί άνθρωποι τις χρησιμοποιούν για να αποφύγουν την αλλαγή ή την προσπάθεια, πείθοντας τον εαυτό τους και τους άλλους ότι η βελτίωση είναι αδύνατη.

Αντιμετώπισε τη νοοτροπία αυτή, «ανασχηματίζοντας» την κατάσταση: «Καταλαβαίνω αυτό που μου λες, αλλά τι θα γινόταν αν δοκιμάζαμε κάτι καινούριο; Η αλλαγή ξεκινά από κάπου». Αυτή η προσέγγιση σε κρατάει προσηλωμένο στις λύσεις.

5. «Γιατί να μπεις στον κόπο;»

Εξέφρασες το ενδιαφέρον σου να προπονηθείς για έναν μαραθώνιο και ο φίλος ή η φίλη σου απάντησε χλευαστικά: «Γιατί να μπεις στον κόπο; Δεν είσαι δρομέας». Το απαξιωτικά σχόλια μας κάνουν να αμφισβητούμε τον στόχο προτού καν ξεκινήσουμε. Αυτή η φράση αντικατοπτρίζει έλλειψη πίστης στις δυνατότητες. Οι αρνητικοί άνθρωποι συχνά προβάλλουν τις ανασφάλειές τους ή την έλλειψη κινήτρου στους άλλους.

Παρέμεινε σταθερός/ή στις προθέσεις σου: «Επειδή έχει σημασία για εμένα και είμαι ενθουσιασμένος/η να το δοκιμάσω». Απλές, αποφασιστικές δηλώσεις ενισχύουν τη δέσμευση και κλείνουν την πόρτα στην αρνητικότητα.

Πηγή: in.gr (Vita)