Στις 3 Μαρτίου γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα και το τραπέζι θα γεμίσει με νηστίσιμα Σαρακοστιανά εδέσματα.
Η γιορτή της Καθαρής Δευτέρας σηματοδοτεί το τέλος των εορτών της αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα. Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία.
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας και αργίας. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν η Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται «της Τυροφάγου» επειδή είναι η τελευταία μέρα που τρώμε γαλακτοκομικά. Την Καθαρή Δευτέρα κατά το έθιμο τρώμε λαγάνα, αλλά και άλλα νηστίσιμα όπως ταραμά και θαλασσινά.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, μία ακόμη προσθήκη στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μπορεί να είναι μία απλή και γευστική πατατοσαλάτα.
Τι θα χρειαστείτε
– 250 γρ. πατάτες
– 15 γρ. ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
– 15 γρ. κάπαρη, ψιλοκομμένη
– 30 γρ. αγγουράκι μέτριο, ψιλοκομμένο
– 30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε πλάγιες φέτες
– 30 γρ. ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά & αμύγδαλο
– 50 γρ. ελαιόλαδο
– 5 γρ. μουστάρδα Dijon
– 15 γρ. χυμός λεμόνι
– μαϊντανό, ψιλοκομμένο
– αλάτι
– πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
– Βράζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, σουρώνουμε και τις αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
– Αφαιρούμε τη φλούδα, τις κόβουμε σε κομμάτια και αλατίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστές.
– Μόλις κρυώσουν λίγο οι πατάτες αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με το γούστο μας και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του σεφ Γιάννη Λουκάκου.