Τα όσπρια είναι ένας σημαντικός και γεμάτος πρωτεΐνες «σύμμαχος», για όποιον επιλέξει να νηστέψει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Δεν είναι μόνο το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, που παρέχουν πρωτεΐνη σε ένα άτομο, αλλά και τα όσπρια. Μάλιστα περιέχουν συνήθως 21-25% πρωτεΐνη, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που βρίσκεται στα δημητριακά.
Κατά την περίοδο της νηστείας τη Μεγάλη εβδομάδα, είναι συνήθης η κατανάλωση οσπρίων αλλά και θαλασσινών, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε πρωτεΐνες και σίδηρο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες συγκεκριμένα, οι φακές, τα ρεβίθια, τα μαύρα φασόλια και τα μπιζέλια, όλα παρέχουν μια φυτική πηγή πρωτεΐνης. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ακριβής περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στα όσπρια, ποικίλλει ανάλογα με τη συγκεκριμένη ποικιλία και τις συνθήκες για τον τρόπο καλλιέργειας.
Την ίδια ώρα, η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται καθημερινά ένα άτομο εξαρτάται από το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα, την κατάσταση της υγείας αλλά και το εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Κατά μέσο όρο, ένας υγιής ενήλικας, πρέπει να τρώει τουλάχιστον 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους.
Αυτά τα 12 όσπρια έχουν την περισσότερη πρωτεΐνη: