Mοιάζουν με λουκάνικα αφού δημιουργούνται με έντερα χοίρου τα οποία περιλαμβάνουν γέμιση αλλά δεν είναι . Οι Ομαθιές ή αμαθιές ή αματιές, είναι παραδοσιακό εδέσματα της Ανατολικής Κρήτης, ένας πεντανόστιμος μεζές που δεν έλειπε από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Αυτά φυσικά συνέβαιναν σε άλλες εποχές, όπου σε κάθε Κρητικό σπίτι υπήρχε ένας χοίρος που σφάζονταν για τα Χριστούγεννα. Οι Ομαθιές είναι θα μπορούσαν από μόνες τους να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα, αφού περιλαμβάνουν κρέας, συκώτι αλλά και χόνδρο.
Αν έχετε δοκιμάσει και σαν άρεσαν, ή αν θέλετε να δημιουργήσετε το ξεχωριστό αυτό έδεσμα, μπορείτε να φτιάξετε Ομαθιές με την παραδοσιακή συνταγή που μας παραχώρησε η Λένα Ηγουμενάκη, πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.
Υλικά:
Τα έντερα ενός γουρουνιού
1 πνεύμονα
1 σπλήνα
1 καρδιά
1 κιλό χοιρινό κρέας
300γρ συκώτι
1 κιλό χόντρο
50γρ κύμινο
50γρ αλάτι
20γρ πιπέρι
100γρ λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 λεμόνια
Διαδικασία:
Βήμα 1ο
Πλένουμε τα έντερα πολύ καλά (και από τις δύο μεριές) και ενδιάμεσα των πλύσεων τα τρίβουμε ελαφρώς με αλάτι και λεμόνι να λευκανθούν.
Αφού τα ξεπλύνουμε για τελευταία φορά, νεροβράζουμε τον πνεύμονα, την καρδιά, τη σπλήνα και το συκώτι. Έπειτα, αδειάζουμε το νερό από την κατσαρόλα και τα ξεπλένουμε με αρκετό νερό και τα ψιλοκόβουμε.
Βήμα 2ο
Στην κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το κρέας και τα γεμίδια* και αφού ψηθούν τα ανακατεύουμε μαζί με τα μπαχαρικά και το χόντρο.
Βήμα 3ο
Γεμίζουμε τα έντερα με τη γέμιση και τα δένουμε στις άκρες. Σε καθαρή κατσαρόλα τα βράζουμε με νερό για περίπου 45 λεπτά.